ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обзор на духовните тържества по случай храмовия празник на столичната църква "Св. св. Кирил и Методий"

14 май 2014 18:30, Софийска митрополия
Храм "Св. св. Кирил и Методий" - София

На 11 май 2014 г. в красивия столичен храм “Св. св. Кирил и Методий” (ул. "Г. Вашингтон" № 47) - едно от най-активните средища на православна духовност, църковно образование и култура в БПЦ - се състояха забележителни духовни и културни тържества по повод храмовия празник.

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит празничната св. Литургия в чест на духовните покровители на храма бе оглавена от протосингела на Софийска св. митрополия ставр. ик. Ангел Ангелов. Св. Литургия събра в съслужение храмовото духовенство, в лицето на председателя на храма ик. Александър Георгиев, свещ. Стилиян Табаков и именника свещ. Методий Корчев, архим. Теофан, ставр. ик. Нелуц Опря - представител на Румънската православна църква у нас, ик. Николай Николов, ик. Василий Сарян, ик. Антоний Алексиев, дяконите Любомир и Иван, на които помагаха малките иподякони Евтимий, Стефан и Георги.

Заедно с всички тях в гореща молитва към светите Братя пребъдваха стотици вярващи, сред които специален гост бе министърът на образованието и науката проф. Анелия Клисарова, придружавана от служители на РИО-София град и директори на училища, носещи името на равноапостолните свети Методий и Кирил.

В радостта на празника се включиха с хваления храмовите певци с отлично източно-църковно пение и Младежкият камерен хор при храм „Св. св. Кирил и Методий” с диригент Боряна Найденова.

По време на св. Литургия многобройните православни християни, следвайки завета на св. Константин-Кирил, даден в неговото "Написание за правата вяра", с една душа и едно сърце осъзнато, чисто и дръзновено изповядаха православния Символ на вярата и Господнята молитва „Отче наш”, с което за пореден път станаха верни Христови свидетели пред човеците!

В словото си в края на богослужението ик. Александър Георгиев вълнуващо припомни на всички нас задължението ни всичко да се започва и завършва с Бога, според думите на св. Григорий Богослов. Имайки тази нагласа, и самите св. равноапостолни Кирил и Методий са служили на Бога с всяко упование, създавайки нова азбука за славянските народи, чрез която те да се просвещават в истините на православното християнство. О. Александър подчерта, че светите Братя са наши всегдашни и горещи молитвени застъпници, седящи отдясно на Бога, и ги призова все така да ни закрилят и ръководят по пътя на спасението!

Празникът завърши с красиво многолетствие, след което и отец Ангел Ангелов отправи кратко приветствие към всички присъстващи като предаде сърдечното поздравление на Светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Неофит за празника. О. Ангел каза, че нашият патриарх винаги и с особено топла загриженост се моли за българските деца, на които ние следва да даваме пример за любов към Бога и хората, и да ги просвещаваме в истините на светата православна вяра.

Отец Ангел подари на министър Анелия Клисарова от името на светата ни Църква и на празнуващия храм красив букет, а отец Александър подари на проф. Клисарова и на нейните съратници книгата, посветена на 100-годишнината от освещването на храм "Св. св. Кирил и Методий" - научно изследване, съставено от свещ. Стилиян Табаков.

Министър Клисарова в краткото си слово изрази своята благодарност за гостоприемството и подчерта, че България ще преуспее чрез вярата и образованието. След това тя поздрави многобройните миряни, а те на свой ред я призоваваха да се застъпи за въвеждането на религиозното образование като редовен предмет в българското училище, защото само на тази основа младите поколения ще бъдат духовно здрави, отговорни и добри граждани, достойни човеци и родители.

Д-р Десислава Панайотова, директор на ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий", представи пред министър Клисарова дейностите, които се развиват при храма, като я покани с нейния екип тя да посети дърворезбената и живописната изложби в Енорийския храмов център. В енорийската зала, редом с дърворезбените произведения от Школата на г-жа Лоте Раденкова, все още са изложени и художествените и фотографски творби на победителите в синодалния Национален конкурс "Възкресение Христово - 2014". Министър Анелия Клисарова с възхищение разгледа плодовете от труда на духа и ръцете на малките и големи художници и дърворезбари и за пореден път изрази убедеността си в неизчерпаемия капацитет на Църквата да развива най-висшите и благородни качества у човека.

След края на богослужението в храма се състоя и прекрасният празничен концерт с църковни песнопения, изпълнени от Смесен камерен хор "Гаудеамус" (Пловдив), Мъжки хор при Старинен храм "Св. Петка" (София) и Младежки камерен хор "Св. св. Кирил и Методий" (при храма-домакин, София).

Денят на светите Кирил и Методий в техния храм в София бе празник на една жива енория, на едно истинско духовно огнище - Божи дом, в който ежедневно се спасяват човешки души!

Свети Кириле и Методие, молете Бога за нас - да прощава съгрешенията ни, да ни просвещава чрез Своята нетварна благодат, да благославя трудовете ни и да ни изпълва с решимост и вдъховение за духовен подвиг и вярно Нему служение сега и навеки! Амин.

Текст: Десислава Панайотова
Снимки: Десислава Панайотова, Любен Кисьов, Диана Костелянчик

 

 

Снимки

Празничната св. Литургия на 11 май 2014 г. в храм "Св. св. Кирил и Методий"Чудотворната икона на св. Кирил и МетодийМалките иподякониДякон Любомир Янъков чете Евангелският откъс от амвонаДокато се чете св. ЕвангелиеДокато се чете св. ЕвангелиеСветите проповедници на Христовото Евангелие Кирил и МетодийХристовото разпятие в северния олтарСтавр. ик. Ангел Ангелов и ик. Александър ГеоргиевДуховенството по време на Великия вход със Св.ДаровеСтавр. ик. Нелуц Опря, ик. Антоний Алексиев и свещ.Методий КорчевАрхим.Теофан, ик.Николай Николов, ик.Василий Сарян и свещ.Стилиян ТабаковСтавр. ик. Ангел Ангелов и ик. Александър ГеоргиевСлово на ик. Александър ГеоргиевМинистър Анелия Клисарова в храм "Св. св. Кирил и Методий"Миряните, децата и гоститеСв. ПричастиеКъм Св. ПричастиеСв. ПричастиеСв. ПричастиеСв. ПричастиеХористите на храмаДиригентката Боряна НайденоваСвещ. Методий КорчевСв. равноапостолни Методий и КирилСтавр. ик. Ангел АнгеловСтавр. ик. Ангел АнгеловВярващитеСтавр. ик. Ангел АнгеловИк. Александър ГеоргиевО. Ангел и министър КлисароваИк. Александър Георгиев с подаръци за гостите на храм "Св. св. Кирил и Методий"Министър Анелия Клисарова поздравява празнуващите 11 майМинистър А.Клисарова и д-р Д.ПанайотоваМинистър Клисарова и г-жа Лоте РаденковаДърворезбената изложбаМинистър Клисарова и г-жа Лоте РаденковаИзложбите в Енорийския храмов центърПлакатът на празничния концерт за 11 майМладежки камерен хор "Св. св. Кирил и Методий"Младежки камерен хор "Св. св. Кирил и Методий"Хор "Гаудеамус"Мъжки хор при Старинен храм "Св. Петка"Младежки камерен хор "Св. св. Кирил и Методий"Младежки камерен хор "Св. св. Кирил и Методий"Храм "Св. св. Кирил и Методий" - София
« предишна новинаследваща новина »