ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преполовение в Бачковския манастир

14 май 2014 14:19, Бачковска света обител
Манастирското братство се отправя да посрещне чудотворната икона

В изпълнение на над стогодишна традиция, днес се извърши тържественото литийно шествие с чудотворната икона на св. Богородица от асеновградската църква „Благовещение на св. Богородица” до Бачковския манастир.

Шествието е учредено в памет на преотстъпването на споменатата църква от манастира на града, тогава Станимака, за молитвените нужди на населението. Това станало през 1905 година.

Литията бе водена от Негово Високопреосвещенство Пловдивския митрополит Николай с участието на много клирици и миряни.

След тържественото посрещане на светинята при подстъпите на манастира от и.д. игумена архим. Симон, всечестното братство и вярващия народ, в двора на светата обител бе отслужен молебен и направен водосвет за здраве и спасение от митрополит Николай в съслужение с пребиваващите в обителта епископи Месемврийски Яков и Главиницки Йоан и с участието на игумена, манастирските братя и гостуващите клирици.

Негово Високопреосвещенство произнесе вдъхновена проповед, след което поздрави вярващите от името на Негово Светейшество патриарх Неофит с Пасхата Христова и празника Преполовение и призова Божието благословение над православния български народ и всечестната ни Православна църква.

 

 

Текст и снимки: Стамен Пепелишев

 

 

Снимки

Митр. Николай благославя и.д. игумена архим. СимонШествието при подстъпите на манастираВход на архиереитеЦветя за св. БогородицаВ обителтаНачало на молебенаМолебен"Да се освети тази вода..."ПоръсванеСлово на митрополит НиколайБлагословение
« предишна новинаследваща новина »