ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Българи от двете страни на р. Дунав честваха св. Димитрий Басарбовски заедно

28 октомври 2009 12:58, Русенска митрополия
Посрещане на митрополита

На 26 октомври, в навечерието на празника на св. Димитрий Басарбовски, в едноименния Басарбовски манастир край Русе бе отслужена вечерня. По време на богослужението стана изнасяне плащаницата на св. Димитрий и бе отслужен акатист на светеца от архим. Емилиан (Димитров), игумен на св. обител, йером. Висарион (Николов) и свещ. Димитър Димитров.

На следващия ден, 27 октомври, Негово Високопреосвещенство Русенски митрополит Неофит отслужи архиерейска св. Литургия за храмовия празник на Басарбовския манастир. На митрополита съслужиха игуменът на манастира архим. Емилиан, свещ. Адриан Дима, свещ. Йоан Иванов и митрополитският дякон. На клира пя братството на манастира, както и отбрани псалти, свещеници и миряни, между които и Месемврийският епископ Иаков, викарий на Русенския митрополит.

Прекалено тясна се оказа скромната монашеска пещера, в която се е подвизавал преподобният Димитрий Басарбовски, за да побере всички честни поклонници. Много от тях стояха търпеливо по стъпалата към пещерата, а останалата част изпълниха двора на обителта, който също се оказа тесен за многобройния вярващ народ. Но с Божия помощ строежът на новия манастирски храм „Преображение Господне” е към своя край и догодина, дай Боже, св. Литургия ще се отслужва в него.

За празника на Басарбовския скален манастир бяха дошли от Румъния шест автобуса поклонници, като четири от тях бяха с етнически българи. Свещ. Адриан Дима беше довел своите пасоми и българи от селата Добрени и Къмпурелу. Свещениците Михаил Мога и Мариан Драгомир също с два автобуса дойдоха със своите български енориаши от община Бълени-Сърб, област Дъмбовица. Празникът на манастира уважи и игуменът на манастира „Св. Николай” в с. Комана, йером. Михаил Мускариу, който бе дошъл с два автобуса румънци от Букурещ. Свещеници от Русенска епархия също доведоха своите пасоми за празника на обителта.

Св. Литургия беше отслужена на български и румънски. Всички поклонници споделиха, че се чувстват като у дома си. Не съществуваше езикова бариера, а всички с едно сърце и една душа възпявахме Бога.

В своята проповед митрополит Неофит призова вярващите да се поучим от подвизите на преподобния Димитрий „на въздържание, скромност, смирение и любов към човека”. Той изказа благодарност към честните поклонници за тяхната ревност и почит към светеца. „Нашите отношения между българи и румънци са довели до истинско трансгранично духовно сътрудничество, което е полезно за нашите два братски и православни народа, обичащи един другиго”, обобщи Негово Високопреосвещенство.

Архим. Емилиан каза, че е извършено истинско чудо с манастира, откакто в него се намира частица от св. мощи на преподобния. Сега остава само манастирът да се изпълни с монашествуващи. В долината на Русенски Лом са се подвизавали много монаси исихасти, между които св. Йоаким I Търновски (1235 г.) и преп. Софроний Софийски (16 в.).

След края на св. Литургия духовниците отслужиха водосвет в двора на обителта, като всички присъстващи бяха поръсени със светена вода. Много трудно беше придвижването в двора на обителта заради това, че всички вярващи искаха лично да вземат благословение от дядо владика. Една вярваща от Букурещ каза, че тази година идва за десети път в Басарбовския манастир.

Храмовият празник на Басарбовския скален манастир се превърна в истинско духовно тържество с международен характер. Усърдно се молим на преподобния Димитрий Басарбовски, чиито св. мощи се намират в Патриаршеската катедрала „Св. св. Константин и Елена” в Букурещ, да укрепва нашите отношения между българи и румънци, според повелята на Спасителя „обичай ближния си като себе си” (Мат. 19:19).

Текст: дякон Кирил Синев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

Към скалната църкваЧетене на св. евангелиеВелик входВелик входВярващ народПричастяване на вярващитеБлагославяне на вярващитеАрхим. Емилиан и свещ. ЙоанМанастирският дворБасарбовски манастирБасарбовски манастирБлагословениеводосветводосвет"Спаси, Господи, люди Твоя"водосветБлагославяне на вярващитеПоклонници в Басарбовския манастирДуховнициИкона с вградени мощи на св. Димитрий БасарбовскиСв. кръстЖитийна икона на св. Димитрий БасарбовскиИзнасяне на плащаницатаАкатист към светеца

Видео

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

Проповед на митрополит Неофит

Слово на игумена архим. Емилиан

Многолетие

Аудио

Русенска епархия

« предишна новинаследваща новина »