ЛЕСТВИЦА

 

ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Обновление на храм „Св. прор. Илия” в едноименния манастир в село Александрия, Добрич

28 октомври 2009 13:55, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

На 22 октомври 2009 г. Негово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит Кирил извърши обновление на храм „Св. прор. Илия” в манастира, посветен на старозаветния пророк в село Александрия – Добричка област.

В съслужение с архиерея в службата участваха: иконом Стоян Стоянов – архиерейски наместник на гр. Добрич, иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска св. Митрополия, архимандрит Лонгин Лачев, свещ. Илко Янакиев, молитвено участие взе и монахиня Порфирия – игумения на манастира.

Историята на манастира говори за това, че по време на управлението на цар Иван Александър (1331–1371) в България е започнал процес на строежи на храмове и манастири дори и в най-крайните части на държавата по негово нареждане. Според легендите втората жена на Иван Александър е покровителствала построяването на манастира в с. Александрия. Първоначално главната масивна сграда се намирала по-встрани от сегашната. Не е известно и защо е избрано точно това място за строеж, но според друга легенда една от причините е била наличието на лековита вода и каменна плоча, на която били отпечатани стъпките на св. прор. Илия и на неговото магаренце. За съжаление в наши дни не е запазена никаква информация за големината на манастира, неговите зографи и свещенослужители.

Според нареждането на цар Иван Александър строежите започнали през 1346 год. Манастирът вероятно е завършен за 3-4 години и за почти толкова време бил вътрешно обзаведен, осветен, населен с монаси и въведен във функционалност. Двадесет и пет години след смъртта на цар Иван Александър България пада под османско иго. След унищожаването на държавната институция започнало заличаване на манастирите и църквите по заповед на султан Селим, в това число и този в с. Александрия.

В края на XV началото на XVI век по свидетелството на Владислав Граматик, турски разбойнически шайки извършвали кръвопролития и упостошавали църкви и манастири, след които и обителта в с. Александрия окончателно била изравнена със земята и запустявала близо 100–150 години.

Възстановяването му в наши дни започнало през 2004 г. с благословението на митрополит Кирил, като със средствата на дарители там е бил построен и параклисът "Св. прор. Илия".

 

Линкове:

 

Проповед митрополит Кирил:

 

Обновление на храма:

Текст и снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

МанастирътХрамътИконостасътАрхиереятИгуменкатаХрамовата иконаБъдещите стенописиОбновление на храмаОбновление на храмаОбновление на храмаОбновление на храмаОбновление на храмаОбновление на храмаОбновление на храмаОбновление на храмаОбновление на храмаНегово Високопреосвещенство Варненски и Великопреславски митрополит КирилИсториятаЗа спомен

Аудио

Варненска епархия

« предишна новинаследваща новина »