ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на храм „Св. вмчк Димитрий Солунски” в гр. Омуртаг

28 октомври 2009 16:22, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храм "Св. вмчк Димитрий Солунски”

На празника на храм „Св. вмчк Димитрий Солунски” - 26 октомври 2009 г., с благословението на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил в гр. Омуртаг беше отслужена празнична служба от иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска св. митрополия в съслужение със свещ. Красимир Андонов – председател на църковното настоятелство, и дякон Ясен Шинев – гр. Варна.

Дъждовното време не попречи на тържествената литургия да присъстват десетки миряни и гости на града. Поздрав към тях от името на Негово Високопреосвещенство отправи иконом Стефан Ханджийски, като пожела твърда вяра и закрила по моливите на светия великомъченик, за да устояваме на изкушенията, заобикалящи ни всеки ден.

Храмът има почти 150-годишна история, като догодина празнува своя юбилей. Чуждестранни историци отбелязват, че в Осман пазар (старото име на гр. Омуртаг) имало храм, който по време на Освобождението бил използван като склад за жито. На 27. 01. 1878 г. Осман пазар е освободен от XI пехотна дивизия, командвана от генерал Йоахан Ернрот. При бягството си турците запалват храма и покривът му изгаря.

Години след Освобождението жителите на града изграждат камбанария и зид около него. При оформянето на градинката на храма е открит овъглен фураж, който доказва сведенията, че църквата е използвана като склад.

През 1992-1993 г. е основан инициативен комитет от 8 групи, с цел събиране на средства от българските семейства в помощ на окаяния храм. Извършен е ремонт, но поради липса на част от пълната сума за плащане на фирмите, е потърсена съдебна отговорност на инициативния комитет. Благодарение на Дирекция "Вероизповедания" към МС липсващата част от сумата е осигурена и ремонтът е довършен.

Текст и снимки: Борислав Стоев
Озвучаване: Владислав Трифонов

 

 

Снимки

ХрамътХрамътВъншната иконаИконостасътИконостасътИконостасътСветата Литургия"...ще пея на моя Господ...""Твоя от Твоих...""Тебе поем...""Твърда вяра и закрила по моливите на Св. вмчк Димитрий Солунски"

Аудио

Омуртаг

« предишна новинаследваща новина »