ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празнична вечерня и лития в чест на св. Николай Софийски

17 май 2014 06:30, Софийска митрополия
Лития в чест на св. Николай Софийски

В навечерието на празника на софийския мъченик св. Николай Софийски, на 16 май бе отслужена вечерня с петохлебие в едноименния столичен храм, посветен на светеца, който се намира на ул. "Пиротска".

С благословението на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, тя бе предстоявана от ставр. ик. Ангел Ангелов, протосингел на Софийска митрополия, и с участието на храмовото духовенство и предстоятели на столични храмове.

На певницата песенна възхвала към родния ни Божи угодник отправи сборна група певци от цяла София. С особена възторженост те изпълниха църковното последование и допринесоха за духовната радост на почитащите светеца. Към тях се присъединиха монаси от Зографския манастир и възпитаници на Софийската духовна семинария, водени от свои преподаватели. Десетки софиянци намериха пътя към празнуващия храм и се включиха в съборната църковна молитва към софийския мъченик.

По установена вече традиция по време на вечерното богослужение се извършва литийно шествие до лобнато място на мъченика, като тържествено се пренася и частица от неговите св. мощи. То се намира на ул. „Цар Симеон” и е известно с названието „Търницата”. Там, във възстановения некрополен комплекс, се извършва водосвет при параклиса и гроба на софийския светец. Трябва да се отбележи, че това място е от малкото известни гробове на български светии. Обновяването му е извършено с помощта на българското правителство през 2005 г., в чест на 450-годишнината от мъченическата смърт светеца.

Просиялият софийски светец - св. Николай Софийски умира мъченически, убит с камъни на 17 май 1555 година. Тялото му е било пренесено на гробището „Търницата” и изгорено, а пепелта разпиляна, за да не могат християните да запазят мощите му и така да започнат да го почитат. По сведения на житиеписеца му Матей Граматик - едно момче събрало частици от неговите мощи и верните християни тайно ги погребали. По-късно част от тях били поставени в дървен храм и след това пренесени в новоизградения храм, построен в негова чест, а друга частица се е съхранявала в храм „Св. София”. В края на 70-те години на миналия век св. мощи били откраднати от храм “Св. Николай Софийски” и църковното настоятелство на храм „Св. София” подарило на построения в чест на мъченика храм пазената частица св. мощи, които се покоят в него и до днес.

 

Текст: Весела Игнатова
Снимки: Любомир Игнатов, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в храм "Св. Николай Софийски"Празничната иконаПразничната иконаПразнична вечерня в храм "Св. Николай Софийски"Празнична вечерня в храм "Св. Николай Софийски"Празнична вечерня в храм "Св. Николай Софийски"Лития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиГробното мястоГробното мястоПаметна плочаЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиЛития в чест на св. Николай СофийскиНа певницата Празнична вечерняПразнична вечерняНа певницатаПразничната иконаПразнична вечерняПразнична вечерняПразнична вечерня
« предишна новинаследваща новина »