ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празник на "Св. мъченик Райко Шуменски"

19 май 2014 10:01, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Празник на "Св. мъченик Райко Шуменски"

На 14 май 2014 г. – в деня, посветен на св. мъченик Райко Шуменски, Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи божествена света Литургия в храм "Св. Три Светители" - град Шумен.

В светлото празнично богослужение взеха участие архиерейският наместник в Шумен - свещеноиконом Димитър Стойков, свещ. Емил Павлов – председател на църковното настоятелство на храма, иконом Стефан Ханджийски – духовен надзорник на Варненска и Великопреславска епархия, протойерей Василий Селемет, протойерей Красимир Капитанов, протоиерей Дончо Александров, протойерей Андрей Стефанов, йеромонах Константин Вергов, свещеник Васил Василев, свещеник Иван Павлов, свещеник Емил Павлов, дяконите Любомир Георгиев и Стефан Николов.

След светата Литургия бе извършено и литийно шествие с иконата на Св. мъченик Райко Шуменски.

По-късно митрополит Йоан посети и Шуменски университет „Епископ Константин Преславски”, където се срещна с управата на учебното заведение и представители на катедра "Теология".

+++

Св. Райко Шуменски е бил известен златар и православен християнин. Един ден богат мюсюлманин повикал Райко в дома си за поръчка. Една от ханъмите посрещнала младия златар и виждайки неговата младост, пожелала да го отведе в стаята си, но той не приел. Ядосана, тя се развикала и го обвинила, че я е нападнал. Богатият мюсюлманин обещал на Райко, че няма да бъде наказан стига да приеме мюсюлманството, но младежът отговорил: „Нищо не съм направил, дойдох тук, за да донеса поръчаните накити”. Думите му обаче не били приети за истина и отново му било предложено да приеме мюсюлманството. Бъдещият мъченик отново отказал и отвърнал: „Аз съм християнин и християнин ще си умра”. Не успявайки да го съблазнят с всякакви материални облаги и почести., го предали на жестоки мъчители, които рязали на ленти кожата на тялото му и я посипвали със сол. След всеки следващ отказ да приеме чуждата вяра бил подлаган на все по- жестоки, и по-жестоки мъчения. Но св. Райко не се отказал от вярата си и приел мъченическия венец през 1802 година.

Старинна икона на светеца небесен закрилник на град Шумен е запазена и до днес в храм „Св. Възнесение”, където вярващите преклониха глава пред достойния му пример!

Приветствено слово на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан и галерия снимки можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

« предишна новинаследваща новина »