ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

"Св. Богородица - Проговорившая" - дар от Атон за храм "Св. Николай Чудотворец", гр Варна

19 май 2014 10:12, Варненска и Великопреслaвска митрополия
"Св. Богородица - Проговорившая"

На 15 май 2014 г. от храм „Св. Архангел Михаил“, Варна, беше пренесена с литийно шествие от варненски свещеници дарената от братството на манастира Зограф копие на чудотворната икона на св. Богородица - „Проговорившая” (Проговорила). Светинята е дарение за храм “Св. Николай“, Варна, със съдействието на родения в града светогорски монах Даниил.

Чудотворната икона на Пресвета Богородица - "Проговорившая", се намира в олтара на съборния храм "Св. вмчк. Георги" в Зографския манастир, който е построен през XVIII в. За нея преданието говори, че е стояла на същото място, на което е сега, още преди построяването на храма. На мястото на сегашната главна е имало друга църква, издигната още през XV в. В старата църква е имало стенопис на света Богородица, пред която кандило е палил всеки ден клисар на име Козма. Монахът се молил на Богородица да му покаже пътя към спасението. Така, молейки се на Божията майка, един ден Козма чува глас от иконата, който казва: "Кажи му, Майко, да отиде в пещера и там да се спасява". Всъщност Младенецът е проговорил на Света Богородица и е казал Козма да поеме пътя към отшелничеството. След като получил благословията на игумена, монахът отишъл в пещера недалеч от Зографския манастир. Там в пост и молитва Козма прекарал част от живота си и придобил дар на чудотворство и прозорливост. Извършил е много чудеса, и е бил свидетел на такива. Дори е видял света Богородица в Света гора като игумения. Това се случило на панигира (престолния празник) на манастира "Ватопед". Козма видял жена, която помагала, но и давала наставления на монасите. Монахът се учудил да види жена в Света гора, а още повече, че тя ръководела и наставлявала. След случилото се Козма се изповядал пред своя духовен наставник, който му казал: "Ти не си видял просто обикновена жена. Ти си се сподобил да видиш света Богородица като игумения". Със своята прозорливост и чудотворство Козма става един от големите светогорски светии.

Още снимки можете да видите на сайта на Варненска и Великопреславска св. Митрополия: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1

Текст и снимки: Борислав Стоев

 

 

« предишна новинаследваща новина »