ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

„Милостинята е лично дело, милосърдието - общо дело“

19 май 2014 07:54, СДС
Ловчански митрополит Гавриил с победителите на конкурса

На 15 май т.г. темата за МИЛОСЪРДИЕТО събра в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“ духовници, богослови, преподаватели, семинаристи, и миряни, за да обменят мисли, да споделят своя опит и да разсъждават заедно върху проявленията на тази християнска добродетел.

Инициативата бе по предложение на интернет сайта „Милостив“, който е създаден преди три години и има за цел да информира обществеността за нуждаещи се хора и благотворителни каузи в България. (Така например на страниците му може да се намери полезна информация за: банкови сметки на новостроящи се православни храмове и нуждаещи се болни хора, акции за събиране на средства за детски домове и лишени от родителска грижа деца в неравностойно положение, както и за домове за възрастни хора.)

За свой покровител създателите на сайта имат св. Филарет Милостиви, чието милосърдие е преминало границата на личното и семейно благосъстояние и се изразило в неизмерима обич към ближните. Затова те призовават да бъдем съпричастни към страданията и нуждите на всички - не само към нашите близки, но и към хора, които никога не сме виждали и не познаваме.

За трети поред път православният сайт „Милостив“ обяви конкурс за есе, посветен на темата за милосърдието. Той протече в две категории, като участници в него можеха да бъдат учениците от Софийската и от Пловдивската духовна семинария и студенти – богослови. Целта на конкурса е да стимулира учащите богословските науки да разсъдят за мястото на църковната социална дейност в съвременния свят и да предложат своите виждания за грижата към ближния.

Семинаристите бяха приканени да представят своите идеи за това, как те лично биха могли да помогнат и (или) как, като свещенослужители, биха призовали хората да се грижат за нуждаещите се.

Студенти по богословие и семинаристите от паралелния курс трябваше да разсъждават върху: „Милостинята като висока добродетел в християнството“, като дават отговори на въпросите: какво означава да бъдем милосърдни и да правим милостиня като християни; защо това е важно за нас; колко и по какъв начин можем да помагаме; можем ли да го правим, ако не сме богати; за кого да се грижим и какъв тип дейности и начинания да подкрепим и др.

В началото на месец май есетата бяха оценени от жури в състав: свещ. д-р Стоян Чиликов - доцент при катедрата по Теология на Философско-историческия факултет на Пловдивския университет, д-р Валентин Кожухаров - преподавател по християнско образование и по мисиология, и свещ. Константин Цанков - преподавател по Пастирско богословие в Софийската духовна семинария.

Като най-добри се отличиха във възрастовата категория за ученици от духовните семинарии: Ивелин Василев - първа награда; втора награда се присъди на Иван Тупаров; а трета награда отиде при Симеон Тричков, и тримата възпитаници на Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“.

В категорията за студенти по богословие носител на първа награда е Василианна Мерхеб от Богословския факултет на СУ, втора награда се присъди на Ангел Карадаков – също от Богословския факултет на СУ, а с трета награда бе отличено есето на Галя Герганова-Стоянова от Православния богословски факултет на ВТУ.

Наградите на победителите бяха връчени лично от Негово Високопреосвещенство Ловчански митрополит Гавриил, който е ръководител на Културно–просветния отдел на Св. Синод и бе специален гост на събитието. Той поздрави победителите, участниците и всички присъстващи, като изрази своето задоволство от това, че вижда как все повече млади хора в Църквата желаят да бъдат добротворци и да полагат грижи за нуждаещите се ближни.

Наред с обявяването на резултатите и награждаването на отличилите се в аулата на Софийската семинария беше представена темата за социалното служение на Църквата от преподавателите в БФ на СУ: проф. Божидар Андонов и доц. Костадин Нушев - също и експерт в Културно-просветния отдел при Св. Синод, както и от свещеник доц. д-р Стоян Чиликов, който е член на журито. С кратко обръщение към присъстващите се включи и г-жа Бистра Илиева, директор на фондация „Дарби“, която вече шеста година организира различни благотворителни инициативи, подкрепящи главно сираци и деца в неравностойно положение.

Многобройното събрание поставяше въпроси, търсеше отговори и споделяше своя добър и изстрадан опит. С часове преподаватели и учащи се коментираха, обсъждаха и даваха идеи как по-добре може и трябва да подпомагаме бедни, болни и стари хора, как да се погрижим за страдащите наши най-малки братя и как чрез добротворство можем да постигнем лично очистване и покриване на грехове, защото всички единодушно възприеха твърдението, че „милостинята е лично дело (личен избор), а милосърдието е общо дело“.

 

 

 

 

 

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Г-н Димитър Костадинов поздравява присъстващите като ректор на СДСРадослав Чолаков - един от инициаторите на сайта"Милостив"Доц. д-р Стоян ЧиликовВ залата на Софийската семинарияДар за всеки присъстващВ залата на Софийската семинарияЛовчански митрополит ГавриилВ залата на Софийската семинарияЛовчански митрополит Гавриил връчва наградите Ловчански митрополит Гавриил връчва наградите  Ловчански митрополит Гавриил връчва наградите  Ловчански митрополит Гавриил дава благословениеЛовчански митрополит Гавриил дава благословениеЛовчански митрополит Гавриил и наградените семинаристиЛовчански митрополит Гавриил и наградената Василианна Мерхеб Ловчански митрополит Гавриил и Радослав ЧолаковЛовчански митрополит Гавриил и отец Стоян ЧиликовЛовчански митрополит Гавриил дава благословениеЛовчански митрополит Гавриил Ловчански митрополит Гавриил
« предишна новинаследваща новина »