ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Почина доайенът на хоровата църковна музика в Гърция, протопсалт Ликургос Ангелопулос

20 май 2014 14:57, Рилска света обител
Ликургос Ангелопулос

В неделната сутрин на 18 май, след едногодишно боледуване от коварна болест, на 73 години от този свят си отиде Ликургос Ангелопулос, един от най-видните музикоучители на Гръцката православна църква. Това печално събитие бе посрещнато с прискърбие не само от клира и вярващите на Гръцката църква, защото делото на г-н Ангелопулос отдавна надхвърли нейните граници.

Ликургос Ангелопулос е роден през 1941 г. в гр. Пиргос (от гр. "кула"), западната част на Пелопонеския полуостров. Завършва право в Атинския университет и изучава църковно пеене при Симон Карас. Преподава източно-църковно пеене в Атинското музикално училище, а също и в музикалните училища "Филип Накас" и "Нико Скалкотас". Ръководител е на училищата за църковна музика при митрополиите на Илиа, Фтиотида, както и при Критската на Ретимни и Авлопотамос. От 1978 г. е водещ на радиопредаванията "Византийски църковни химни" (1978-1984) и "Из православната и източната музикална традиция", в рамките на които представя изключително ценни материали, научни изследвания и събеседници.

От 1982 г. е протопсалт при храм "Св. вмчца Ирина" (старата митрополитска църква) в центъра на Атина, основател и ръководител на Елинския църковен хор (Ελληνική Βυζαντινή Χωροδία), с който осъществява множество аудиозаписи в Гърция и Франция, както и огромен брой концерти в страната, Европа, Америка, Азия и Африка. Благодарение на неуморната му научно-изследователска дейност голяма част от църковното музикално наследство на старите автори е извадено от забвение.

През 1994 г. Ликургос Ангелопулос е награден от Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей с офикията "Архонт протопсалт на Константинополската архиепископия". Отличен е също от Йерусалимската патриаршия, както и от Финландската православна църква. През 2004 г. лично е награден със "Сребърен кръст" от президента на Република Гърция, а през 2006 г. със "Златен кръст на св. ап. Павел" от Св. Синод на Гръцката православна църква.

Споменах в началото, че вестта за кончината на протопсалта Ликургос Ангелопулос опечали не само почитателите на византийската музикална традиция в съседна Гърция. Неговата отдаденост не беше само към църковното пеене, но и към огромния брой ученици, които идваха през годините от близо и далеч да се докоснат до впечатляващите му дарба, умения и знания. Голяма част от учениците му бяха от съседните православни страни, както и от далечни места на света. Той ги приемаше с любов и на никого не отказваше внимание, защото беше възприел апостолската мисия да преподаде знанията си на другите и осъзнаваше, че те същите ще са апостолите на тази музикална традиция, когато се завърнат по домовете си. Плодовете на неговия труд днес изобилстват в страни като Сърбия, Румъния, Сирия, Ливан. Негови ученици са и някои от родните ни псалти.

До последния си дъх Ликургос Ангелопулос неизменно участваше в богослужението като клиросен певец. Повече от 30 години беше в служба на св. вмчца Ирина. Само преди две недели службата за празника на едноименния й храм беше предстоявана от Негово Блаженство Атинския архиепископ Йероним, а на клироса за последен път дирижираше г-н Ликургос Ангелопулос. Неговата кончина съвпадна с празника на св. Ирина по стар стил - 5 май (по нов стил - 18 май), като свидетелство за обичта на светицата към нейния верен служител.

Бог да го прости!

Текст: йером. Макарий (Чакъров)

 

 

Снимки

Ликургос Ангелопулос
« предишна новинаследваща новина »