ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. равноапостолни Константин и Елена в едноименния столичен храм

21 май 2014 16:39, Софийска митрополия
Празникът на св. равноапостолни Константин и Елена в София

Единственият храм в София, посветен на светите равноапостолни император Константин и неговата майка царица Елена, е построен на ул. „Пиротска“. Църквата, устроена с общите усилия на духовниците от съседния столичен храм „Св. Николай Софийски“ и общинското ръководство на район „Възраждане” повече от десет години събира под своя красив купол християни от цяла София, които са намерили в него свое място за молитва и духовна утеха.

В празничния ден на 21 май, когато Църквата отбелязва светлата памет на св. Константин и Елена, в тържествуващия храм бе отслужена св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. С него в съслужение влязоха софийския протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, свещеник Васил Василев, председател на храма, архимандрит Теофан и митрополитският дякон Иван Петков.

Голямо множество софиянци почетоха празника, като взеха молитвено участие в богослужбата. Той бе уважен от кмета на района и общински служители.

В края на богослужението епископ Григорий приветства присъстващите с празника на св. Божии угодници и припомни тяхното житие. Той поздрави всички именници и им отправи благопожелания като преподаде първосветителското благословение на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Текст: Весела Игнатова
Снимки: свещ. Васил Василев

 

 

Снимки

Празникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияНа певницатаПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в СофияПразникът на св. равноапостолни Константин и Елена в София
« предишна новинаследваща новина »