ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на св. равноапостолни Константин и Елена в Ловчанска епархия

21 май 2014 17:31, Ловчанска митрополия
Храмов празник

На едно високо място, намиращо се между Стара планина и Средна гора, близо до град Златица се намира чудесен параклис, посветен на св. равноапостолни царе Константин и Елена, който е притегателно място както за местните хора, така и за всички, които преминават от тук. Когато поклонникът погледне наоколо, погледът му се спира в живописните склонове на двете български планини и го кара да се замисли за Създателя на тези дивни земни красоти.

На днешния ден, когато св. Православна църква молитвено празнува тяхната памет, Негово Високопреосвещенство Ловчанският митрополит Гавриил премина Балкана, за да отслужи по традиция св. Литургия тук. В съслужение с владиката участваха ставроф. свещеноиконом Кънчо Кабадийски и прот. Николай Словчев.

След службата бе извършена лития около храма, а след отпуста на св. Литургия митрополит Гавриил, припомни светийското житие на св. равноапостолни царе Константин и Елена, благослови вярващите и ги поздрави с празника.

По-късно владиката посети храма в с. Мирково, посветен на св. Николай Чудотворец, който тази година се готви за 180-годишен юбилей.

 

 

Снимки

Храмов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празникХрамов празник
« предишна новинаследваща новина »