ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Със света Литургия бе отбелязана 100- годишнината от кончината на митрополит Кирил Видински

21 май 2014 21:02, Видинска митрополия
Със света Литургия бе отбелязана 100-годишнината от кончината на митрополит Кирил Видински

На 21 май се навършиха 100 години от блажената кончина на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Кирил, който си отива от този свят на 21 май 1914 г.

По този благодатен повод Видинската епархийска църква организира редица мероприятия, кулминацията на които бе отслужването на света Литургия в катедрален храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин.

Светата Литургия бе отслужена от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, в съслужение с духовници от Видин, както и на скъпите гости, дошли за тържеството на митрополит Кирил - ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, и патриаршеския протодякон Александър Нешев, от храм „Св. Александър Невски“, гр. София.

Светата Литургия бе огласена от хора при храма и придоби достойна тържественост в прослава на бележития Видински митрополит Кирил.

Освен отбелязването на 100-годишнината от успението на митрополит Кирил, празник на епархийската ни църква, Църквата Христова отбеляза и деня на светите равноапостолни царе Константин и Елена.

Проповед за светите равноапостоли произнесе архимандрит Самуил, който отбеляза важните моменти от живота на светите царе, като даде ясни примери как днес трябва да живеем, за да пребъдваме в любовта Христова така, както ни показаха боговенчаните царе Константин и Елена.

След светата Литургия митрополит Дометиан, поздравявайки присъстващите, говори за живота и делото на блаженопочившия митрополит Кирил и изтъквайки неговите достойнства, призова вярващите да подражават на живота и делата му, които доближават до Бога и спасяват.

Гости на тържествата по случай кръглата годишнина от кончината на митрополит Кирил бяха и г-н Герго Гергов, кмет на община Видин, г-н Пламен Трифонов, председател на Общински съвет-Видин, г-жа Светлана Кръстева, директор на Държавен архив-Видин, както и представители на различни обществени структури и много вярващ и благочестив народ.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий
 

 

« предишна новинаследваща новина »