ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Панихида в памет на митрополит Кирил Видински

21 май 2014 21:06, Видинска митрополия
Панихида в памет на митрополит Кирил Видински

На 21 май Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Дометиан отслужи света Литургия в катедралния храм „Св. вмчк Димитър Солунски“, гр. Видин, в чест на светите равноапостолни царе Константин и Елена и в памет на блаженопочившия Видински митрополит Кирил. Видинският митрополит след това извърши заупокойна молитва-панихида за приснопаметния владика на Видин, митрополит Кирил.

Панихидата бе в памет на 100-годишнината от успението на великия видински архиерей, който си отива от нас на 21 май 1914 г., след като отдава целия си живот в полза на вярата, Църквата, своето Отечество и паство.

В панихидата взеха участие духовници от Видин, като и гостите - ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България, и патриаршеският протодякон Александър Нешев, от храм „Св. Александър Невски“, гр. София.

Гости на тържествата по случай кръглата годишнина от кончината на митрополит Кирил и панихидата бяха и г-н Герго Гергов, кмет на община Видин, г-н Пламен Трифонов, председател на Общински съвет-Видин, г-жа Светлана Кръстева, директор на Държавен архив-Видин, както и представители на различни обществени структури и много вярващ и благочестив народ.

След заупокойната молитва митрополит Дометиан изтъкна вярата, надеждата и любовта на митрополит Кирил и призова всички да се помолят за упокоение на душата му, както и да дойде денят, в който той ще бъде причислен към лика на светиите на родната ни Църква и по този начин ще му се отреди достойно място и почит.

На всички присъстващи бе раздаден по един брой от юбилейното списание, издадено в чест на 100-годишнината, юбилеен брой на „Архипастирски благослов“, както и по два образа на митрополит Кирил, които да бъдат духовен спомен от събитията в прослава на дядо Кирил.

Всички присъстващи си взеха благословено коливо за Бог да прости блаженопочившия Видински митрополит Кирил.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий 

 

« предишна новинаследваща новина »