ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Изложба в памет на Видинския митрополит Кирил в Държавен архив-Видин

21 май 2014 21:08, Видинска митрополия
Изложба за митрополит Кирил в Държавен архив Видин

На 21 май бе открита изложба в Държавен архив-Видин в памет на Видинския митрополит Кирил.

Изложбата бе организирана в памет на 100–годишнината от блажената кончина на великия и забележителен видински архиерей, който си отива от този свят на 21 май 1914 г., в деня на светите равноапостолни царе Константин и Елена, след дълги години на достойно архипастирско служение.

Подреждането на експонатите бе организирано съвместно между Държавен архив-Видин и Видинска света митрополия.

Изложбата представи г-жа Светлана Кръстева, директор на Държавен архив-Видин и г-жа Мария Новакова, старши специалист в Архива. Изложбата бе открита от Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, който благодари за доброто сътрудничество между двете институции, поздрави присъстващите и им пожела много здраве, радост и добри дни, за да помнят добрините на Видинския митрополит Кирил и да се радват, че са наследници на бележити люде.

Изложбата обхваща периоди в документи и статии за митрополит Кирил преди да поеме Видинския престол, като митрополит във Видин, неговото административно дело, строително, културно просветно, дарителско, включено бе в оригинал неговото завещание, документи свързани с кончината му, съболезнователни телеграми, нови печатни издания за него, както и бяха представени негови лични вещи и икони.

Изложбата ще остане до 30 юни, за да може всеки, който желае да я посети и да се запознае по-подробно с живота, делото и трудовете на митрополит Кирил.

Гости на изложбата бяха ставрофорен иконом Нелуц Опря, представител на Румънската православна църква в България и патриаршеският протодякон Александър Нешев, от храм „Св. Александър Невски“, гр. София, като и представители на различни организации и институции от Видин.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »