ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Среща от типа „Световно кафене“ в памет на Видинския митрополит Кирил

21 май 2014 21:10, Видинска митрополия
Среща от типа „Световно кафене“ в памет на Видинския митрополит Кирил

На 21 май се проведе среща от типа „Световно кафене“ в Народно читалище „Цвят-1870“, в която участваха ученици и представители на различни видински организации. Срещата бе организирана от Видинска света митрополия, Държавен архив-Видин, с любезното съдействие и домакинство на Народно читалище „Цвят-1870“ в памет на 100-годишнината от блажената кончина на Видинския митрополит Кирил.

На присъстващите в дискусията бяха представени пет въпроса, свързани с живота и делото на бележития Видински митрополит Кирил, върху които петте групи размишляваха, дискутираха и всеки предложен отговор бе записван от главния „кафеджия“.

Въпросите бяха:

Как си представяте православния духовник?

Как външният вид и поведението на духовника могат да въздействат за възпитанието и изграждането на вярващите?

Дали трудностите каляват характера или разрушават волята?

От къде започва родолюбието?

Какво носи дарителският жест?

След като всички групи преминаха през зададените въпроси, те бяха събрани и поставени на видно място, за да може всички присъстващи да се запознаят с тях.

Архимандрит Поликарп, който бе експертът, според зададения модел на дискусия, направи обобщение и анализ на въпросите и отговорите; и изказа дълбоката си благодарност както на Негово Високопреосвещенство Видинския митрополит Дометиан, така и своята и на духовенството от Видин, за участието на всички присъстващи и за адекватността, проявена по темата.

Той изтъкна факта, че въпросите са така подбрани, за да се покаже в пълнота животът и делото на Видинския митрополит Кирил и в същото време да се докаже, че вярата, добротата, благотворителността, любовта са все неща, които всеки от нас може в своя живот да достигне, стига да иска и да положи усилия. В това усилие ни помагат примерите на бележитите личности като дядо Кирил, който и днес ни призовава да бъдем истински християни, да бъдем човеци и чрез това да достигнем съвършенство, социална и духовна свобода.

На всички присъстващи и взели участие в дискусията архимандрит Поликарп подари по едно юбилейно списание и вестник, издадени в памет на 100-годишнината от кончината на митрополит Кирил, както и образа на достойния архиерей.

За повече снимки посетете http://vidinskamitropoliya.com/

Текст: архимандрит Поликарп
Снимки: архимандрит Евтимий

 

 

« предишна новинаследваща новина »