ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храмов празник в столичния храм ”Св. Параскева”

29 октомври 2009 15:02, Софийска митрополия
храмов празник "Св.Параскева"

На 28 октомри Знеполският епископ Йоан, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична св. Литургия в столичния храм "Света великомъченица Параскева" на ул. "Г. С. Раковски" по повод храмовия празник. В съслужение с Негово Преосвещенство в богослужението взеха участие много предстоятели на софийски храмове и свещенослужители на Софийска епархия. Изпълнилите храма духовници, енориаши, богомолци от цяла София, ктитори и дарители не скриваха радостта си от поставения вече нов позлатен дърворезбен иконостас.

През 2005 г. храмът бе умишлено повреден /според разследващите органи/ и тогава изгоря централната част на иконостаса, която бе образец за всички дърворезбари и творци на църковното изкуство. След четири години на усилена работа от страна на храмовото духовенство, изпитало особена трудност още при намирането на дърворезбари, които да изработят според образеца новия иконостас, той вече е поставен, с позлата, със същата уникална изработка като оригинала на чешките майстори. Днес, за храмовия празник олтарът, който бе най-засегнат от огъня, е изцяло обновен. Направени са нови витражи, възстановено е горното място /архиерейския трон в олтара/, поставен е нов паркет и са изработени нови тронове. Наред с това, фирма „Овъргаз” с директор Сашо Дончев изцяло е дарил поставянето и уредите на въздушно отопление, което е единственият начин за отопление на църквата през зимните месеци.

Вдъхновено слово за живота и подвига на св. вкмчца Параскева произнесе еп. Йоан. Като преподаде на християните първосветителския благослов на Негово Светейшество, той благодари на предстоятеля свещеник Йоан Чикалов и храмовото духовенство за усърдието, което проявяват в поддържането на дома Господен и душегрижието на енорията. Благодари на децата, които взеха участие по време на причастния канон, на прекрасния хор с неговия диригент Нели Трошева, на всички ктитори и дарители, които са пожелали да останат анонимни, на Дирекция "Вероизповедания" към МС, които нееднократно са подпомагали храма и пожела:" По молитвите на св. Параскева Бог да дари духовни сили, благодат и спасение на всички".

След края на богослужбата бе раздадено благословено ястие на всички, дошли да вземат участие в духовното тържество.

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храмов празник "Св.Параскева"храм "Св.Параскева"храм "Св.Параскева"

Аудио

София

« предишна новинаследваща новина »