ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Грамота за архиерейския наместник на гр. Търговище иконом Славчо Проданов

29 октомври 2009 15:26, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Грамотата

На 23 октомври 2009 г. Историческият музей в гр. Търговище навършва 50 години. По този повод бяха отличени с грамоти и други отличия сътрудници на музея, единия от които е архиерейският наместник на гр. Търговище иконом Славчо Проданов. Неговите усилия за запазването и утвърждаването на православното историческо наследство и усилията му десетилетия наред да предаде на бъдещите поколения историческите ценности бяха зачетени от ръководството на музея. За подкрепата и съпричастността си иконом Славчо Проданов получи юбилейна грамота.

Десетилетия Окръжният исторически музей в гр. Търговище е най-големият и с научно-методически функции на територията на Търговищки окръг. За това време са проучени многобройни археологически обекти, проведени са десетки експедиции по комплексно проучване на Търговищкия край. В музея се съхранява голяма сбирка от енголпиони на Нюйоркски митрополит Андрей, погребан в храм „Св. Йоан Рилски” в гр. Търговище.

През 1962 г. проф. Димитър Овчаров започва археологически разкопки на изявеното възвишение със странното име Крумово кале, намиращо се в самия край на този проход. Резултатите са зашеметяващи.

Под кирките на работниците се появява мощна крепост от V-VI в. със запазени стени, високи до 3-4 м. Във вътрешността се разкриват огромна църква с кръщелна, стражеви помещения, жилищни сгради. Склоновете на хълма също са покрити с квартали, които археолозите проучват частично.

В един от кварталите излиза втори голям християнски храм, отново от типа на базиликата. Големият град се е простирал и в низината, където река Врана излиза от планината и се втурва в Дунавската равнина. Той е възникнал още в античната епоха и е продължил да съществува чак до османското нашествие в края на XIV в. Освен крепостта на хълма, в близката околност се намират мраморни колони от монументални сгради, антична каменна пластика, изобилна римска керамика, средновековни некрополи. За съжаление през 1972 г. разкопките са прекратени.

Те са подновени през 2004 г., когато с уникалния обект се заема търговищкият археолог Ангел Конаклиев. Още преди да проучи терена, той прекарал месеци над книгата на Ал-Идриси. Повторил отново всички изчисления относно Мисионис и стигнал до извода на Шкорпил. Тайнственият град не е до Шумен, а на хълма Крумово кале край Търговище. Но данните от ръкописите трябва да се потвърдят от фактите на археологията. Чрез обхождания и сондажи Ангел Конаклиев разбира, че градът е бил много по-голям, отколкото се смяташе преди. В гъстата гора той намира още една крепостна стена, обграждала някога разрасналите се квартали. Според предварителните наблюдения градската площ може би е надхвърляла 200 декара.

Безспорно обаче, най-голямото откритие на екипа е третата раннохристиянска църква от типа на базиликата. Тя е на стотина метра извън разкопаното от Димитър Овчаров укрепление и очевидно е обслужвала някой от кварталите. Това подсказват и развалините на няколкото каменни къщи, разчистени от археолозите. Храмът се е намирал на неголям площад, специално оформен за него сред постройките на града. Култовата сграда е дълга 34 и широка 10,5 м. Зидовете са дебели до метър и са градени от местен ломен камък. За лицевите страни са използвани едри и правилно оформени блокове. Към базиликата се подхожда през широк двор и двоен притвор. Във вътрешността се откриват две мощни колонади от по пет колони, разделящи централната част на три дяла. Запазените им бази са изработени от бял и мек варовик, какъвто не се среща в околността. Самите колони пък са били дървени и са изгорели в жестокия пожар, унищожил храма. Подовете пък са покрити с тухли, върху които майсторите са направили украса с пръсти, докато глината още е била влажна. В центъра на пода археолозите откриват нещо много любопитно. При разрушаването на църквата главният полилей се е сгромолясал долу и при падането си е оставил отпечатък върху тухления под. Днес се долавя неговата форма на двоен кръст с приблизителни размери 3/2 м.

Новооткритият храм е бил епископска катедрала. Това личи от каменната седалка за архиереите в олтарната част, т. нар. синтрон. Пак там са оцелели следи от постамента за трона на местния епископ. Под пода на олтара пък се открива тайник, в който били пазени мощите на почитан тук светец. Откритите във вътрешността на църквата монети на византийските императори Анастасий I, Юстиниан I Велики, Юстин II и София показват, че тя е създадена през V в. Сградата загива заедно с града към началото на VII в. при страшните нашествия на славяни и авари. Събраните от Конаклиев многобройни данни вече му позволяват уверено да твърди, че именно това е дълго търсеният от учените Мисионис. Още разкопките на Димитър Овчаров показват, че към IX-Х в. животът тук се възражда. В руините на древния град се създава старобългарско селище, свързано тясно с близката столица Велики Преслав. През XII-XIV в. на хълма Крумово кале отново се издига мощна крепост с яки кули. Откритите в нея изобилни находки свидетелстват, че тя е била богат град и важно звено на източните подстъпи към новата столица Търновград. В края на XIV в. укреплението е превзето от османците след тежка обсада. Направените на съвсем плитко християнски погребения разказват картинно за жестоката битка. Според законите на газавата, крепостта е опожарена и никога повече не се възражда.

Досега при разкопките за селището са открити и основите на четири базилики. За сравнение, в гр. Търговище днес има само два храма.

Текст: Валя Гевезиева
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Находки от разкопкитеЕнколпиони на Нюйоркски митрополит АндрейНаходки от разкопкитеНаходки от разкопките

Аудио

Вараненска епархия

« предишна новинаследваща новина »