ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Кампания: фоторазказ за светите места в подкрепа на морския храм „Св. Николай Чудотворец”

29 октомври 2009 16:14, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Храмът

От началото на октомври във Варна е подета широкомащабна кампания в подкрепа на морския храм „Св. Николай Чудотворец”.

Храмът „Св. Николай Мирликийски Чудотворец” е един от духовните символи на Варна и средоточие на голяма църковна общност. Неговият патрон св. Николай е покровител на морския ни град и на всички моряци и техните семейства. Тук идват да отправят молитва за закрила и благополучие както обикновени миряни, така и хората, чиято работа и прехрана е свързана с морето. Храмът е обект на интерес и за многото чуждестранни туристи - като пример за културно-историческото ни наследство. През 1918 г. той е обявен като първи и единствен морски храм в страната.

Обичаната от варненци църква се нуждае от средства и помощ за довършване на реставрацията на стенописите. Сградата е обявена за паметник на културата и се нуждае още от нова димоотводна система към свещниците, за да не се съсипват стенописите, както и от подмяна на главния портал. Акцията ще завърши с изложба „Фоторазказ за светите места” на 19 ноември от 17,30 ч. в Арт-салона на Радио Варна.

Фотоизложбата е дело на хаджии от Варна, посетили наскоро Йерусалим под вещото ръководство на отец Борис от Пазарджик и поклонили се на ценните за всички християни места, свързани със земния живот на Спасителя.

Част от фотосите ще бъдат подарени като благодарност на дарителите, които се включват в кампанията.

Църковното настоятелство разпрати писма до хора от морския бизнес, предприемачи и миряни с различни занимания да помогнат със средства. За всички дейности са нужни около 60 хиляди лева, но от храма са готови да приемат помощ и във вид на труд или материали.

Кампанията е под патронажа на Варненския и Великопреславски митрополит Кирил. С неговата благословия ще бъде открита и изложбата „Фоторазказ за светите места”, на която ще се извърши молебен за благословение труда на дарителите.

„За мен тази акция в подкрепа на обичания варненски храм на името на големия светия Николай Мирликийски Чудотворец вече е успяла – казва отец Василий Шаган - председател на църковното настоятелство. – Щом като толкова хора се обединиха около тази идея, дават енергия, жертват време и усилия, за се помогне на храма, смятам, че сме на верния път.”

Църквата „Св. Николай Чудотворец” в центъра на Варна е издигната с 50 000 златни лева, дарени от Параскева Николау – българин, който е живял в Русия в средата на ХІХ век. През 1918 г. храмът е обявен за единствения морски храм у нас. Въпреки че е любимо място на моряци, рибари и хора от морския бизнес, църквата принадлежи на всички варненци и се радва на все по-голямо внимание от страна на младите хора.

Списък на дейностите за реконструкция и реставрация

на храм „Св. Николай Чудотворец”

1.Довършване реставрацията на стенописите вътре в храма.

Част от тях – олтарът, централният, северният и южният купол с обща площ 370 кв. м. – бяха реставрирани за сумата 90 000 лв., без стойността на скелето, което беше дарителски акт. Предстои довършване на останалата част с обща площ 360 кв.м.

2.Ремонт на съществуващата въздуховодна система над четирите метални ниши-свещници.

Това се налага с цел да бъдат опазени от опушване стенописите.

3.Частично възстановяване и ремонт на мраморната подова настилка.

Общата площ на настилката е 220 кв. м, от които – за възстановяване 85 кв.м, за полиране 220 кв.м.

4. Реконструкция и ремонт на южния портал и на помощните помещения на храма.

Тези дейности включват следното:

-подмяна на порталната врата, заедно с нов заключващ механизъм;

-преместване на свещопродавницата в стаята на счетоводството чрез обособяване с преградна стена;

-затваряне на вътрешните стълби към котелното с плоча и изграждане на външни стълби и врата за котелното;

-полагане на ново подово покритие и боядисване на стените в новообразуваното помещение;

-монтиране на метални ниши-свещници на мястото на новообразуваното помещение, заедно с въздуховодите към тях.

Банкова сметка за парични дарения:

BIC STSABGSF

IBAN BG96STSA93000003941897

ДСК - Варна

За въпроси и контакти:

Е. Бойчева, организатор към Настоятелството

0887 350 900

Църковно настоятелство към храм „Свети Николай Чудотворец”
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Стенопис от олтарната стенаСтенописиСтенописиМощите на Свети НиколайМощите на Свети НиколайМощите на свети Феодор УшаковМощите и иконата на свети Феодор Ушаков

Аудио

Варна

« предишна новинаследваща новина »