ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Руският патриарх Кирил посрещна Българския патриарх Неофит в Патриаршеската резиденция при Даниловския манастир

23 май 2014 19:33, Отдел "Връзки с обществеността"
Българският патриарх НЕОФИТ и Московският и на цяла Русия патриарх КИРИЛ

Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил посрещна Светейшия Български патриарх Неофит и съпровождащата го църковна делегация в Патриаршеската си резиденция при Даниловския манастир.

След пристигането на българската църковна делегация начело с патриарх Неофит, предстоятелят на БПЦ и придружаващите го лица бяха приети в Даниловската резиденция, където патриарх Кирил лично посрещна патриарх Неофит.

След това Светейшият патриарх Неофит отслужи кратък молебен в параклиса „Всички светии просияли на руска земя”, който се намира в резиденцията. След края на молебена двамата патриарси си размениха приветствия.

Патриарх Кирил приветства своя гост с: "Добре дошъл в Москва - един град, който Вие, Ваше Светейшество, обичате и който Ви отвръща с ответна любов". Като припомни звената, които свързват двете Църкви и двата народа, той цитира апостола, че "Любовта никога не отпада". Патриарх Кирил подчерта, че и единството, и взаимната любов между двете сестри православни църкви - Българската и Руската - никога няма да отпаднат.

Патриарх Неофит се обърна към патриарх Кирил и присъстващите архиереи и свещенство с думите:

„Ваше Светейшество, Ваши Високопреосвещенства и Преосвещенства, всечестни отци, братя и сестри, Христос воскресе! В дните, когато Църквата продължава да живее с нечуваната вест за Христовото Възкресение, моята радост е още по-голяма, стъпвайки на благословената руска земя за мирно посещение при обичната Московска Патриаршия – в качеството ми на Предстоятел на Българската православна църква – Българска Патриаршия. Благодаря на Бога за предоставената ми възможност още веднъж да засвидетелствам не само личната си съпричастност и привързаност към свещеноначалието и благочестивото паство на тази славна църква, но също и здравите духовни и културни връзки на братските ни славянски народи. Ето защо, от дълбините на сърцето си и аз днес ще възкликна, заедно с псалмопевеца: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! … Защото там Господ изрече благоволение и живот навеки” (Пс. 132:1, 3).

Убеден съм още и в ползата от предстоящите срещи и разговори в дните на това мое мирно посещение, така щото, освен неговия традиционен характер, то да бъде още и нов принос към задълбочаването на нашите многолетни братолюбиви отношения и на общото ни свидетелство пред света за Възкръсналия Господ.

Живеем в усилни дни, изправени пред различни предизвикателства, поради което необходимостта от единство и единомислие в решаването на поставените ни от съвремието задачи е още по-голяма. Повереното ни от Господа паство, а и целият свят повече от когато и да било имат нужда от чистото и здраво евангелско слово и наставление, от думи на утеха и надежда.

С тези мисли и чувства, с Божия мир в сърцето и душата си идвам днес при вас, Ваше Светейшество, вярвайки, че там, където са събрани двама или трима в името Господне, там посред тях е и Сам Господ (Мат. 18:20)!

Божият мир и радостта във Възкръсналия Господ да бъдат с всички нас!”

Патриарх Кирил даде за своя висок гост и придружаващата го църковна делегация вечеря в Синодалната трапезария на Даниловската резиденция. По време на вечерята между представителите на Българската и Руската православни църкви течеше оживен дружески разговор, по време на който бяха засегнати и някои конкретни политически и социални проблеми.

 

 

Снимки

Българската патриаршеска делегация в МоскваНегово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТДвамата братя-патриарси Неофит Български и Кирил Московски и на цяла Русия
« предишна новинаследваща новина »