ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

За сто петдесет и четвърти път силистренци празнуват Деня на славянските просветители

24 май 2014 17:28, Доростолска митрополия
 Силистренци празнуват Деня на славянските просветители

На 24 май 2014 година стотици ученици, учители и граждани уважиха събитието, организирано от Община Силистра. На празника присъстваха кметът д-р Юлиян Найденов, Негово Високопреосвещенство Доростолски митрополит Амвросий, народният представител Стефан Господинов, председателят на Общински съвет - Силистра Димитър Генов, зам.-кмет "Хуманитарни дейности" Денка Михайлова, зам.-кмет "Устройство на територията" инж. Емил Гойчев, секретарят на Община Силистра Ростислав Павлов, зам.-областните управители Джанан Халил и Вяра Емилова, началник РИО-Силистра Габриела Миткова.

Разпределени в лъчове, блокове от представители на силистренските училища и дейци на културата преминаха през централния градски площад "Свобода" за тържествено посрещане на празника.

И тази година абитуриенти-отличници имаха честта да издигнат националния трибагреник. Знаменосците от ПГСУАУ "Атанас Буров" и ОСУ "Дръстър" издигнаха националното знаме до това на Европейския съюз.

След церемонията официалните гости се обърнаха със специални слова към гражданите. Като домакин, кметът поздрави всички официални лица, гости, ученици и учители по повод празника и им пожела стремежът на младите към нови знания и творчество винаги да ги води напред. Той изрази гордост от постиженията на учениците и учителите и подчерта, че този празник носи послание, което всички ние имаме отговорност да съхраняваме.

Във втората част на тържеството се включиха изявени деца и младежи от различни, ансамбли и формации и индивидуални изпълнители от общината.

За финал, световните шампиони по спортни танци Илия Добрев и Адриана Ангелова от СК "Елеганс" закриха тържество.

Край силистренското село Цар Асен при разкопки е намерен един от най-ранните кирилски надписи у нас - от края на девети и началото на десети век. През 1890 година в Силистра е открито и педагогическо училище.

Според исторически свидетелства още през 1857 година в Силистренско има училище, наречено на светите братя-просветители - училището в с. Калипетрово. Доказателство за това е запазеният училищен печат, върху който са изобразени църквата и училищната сграда с кацнал на покрива петел - символ на пробудата.

В селото става и една случка, свързана с първото честване на празника на славянските просветители преди 154 години, на която издаваният от Драган Цанков в Цариград вестник "България" посвещава три публикации. Според покойния краевед Вълчо Радев, когато на 11 май 1860 година българите в Силистра и селата около града решават да отбележат Деня на славянските просветители за пръв път, някой си Язаджи Георги ги наклеветява пред пашата, че ще "повдигнат бунт срещу Високото правителство". Като знак за бунта клеветникът посочил биенето на черковните камбани. Пашата нарежда да затворят в конака първенците на българското население. В околните села са изпратени заптиета да арестуват свещениците, които дават съгласието си на 11 май да се бият камбаните на църквите. Един от тях е поп Чока от съседното на Силистра село Калипетрово. Като разбира, че ще го арестуват, той получава разрив на сърцето и умира. Оттогава българите от този край започват да наричат Кирило-Методиевия празник и Попчоков.

 

Текст и снимки: йером. Емилиан

 

 

Снимки

Силистренци празнуват Деня на славянските просветители Силистренци празнуват Деня на славянските просветители Силистренци празнуват Деня на славянските просветители Силистренци празнуват Деня на славянските просветители Силистренци празнуват Деня на славянските просветители Силистренци празнуват Деня на славянските просветители Силистренци празнуват Деня на славянските просветители
« предишна новинаследваща новина »