ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Руският патриарх Кирил и Българският патриарх Неофит отслужиха на 24 май празничната св. Литургия в храм „Христос Спасител"

24 май 2014 22:41, Отдел "Връзки с обществеността"
Празничната св. Литургия в  храм „Христос Спасител"

Във втория ден от мирното посещение на патриарх Неофит в РПЦ, 24 май – деня, в който Руската православна църква чества светите братя Кирил и Методий и Ден на славянската писменост и култура - двамата светейши предстоятели, на Руската и на Българската православна църква – Московският и на цяла Русия патриарх Кирил, който днес чества и своя имен ден, и Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит - отслужиха празничната света Литургия в катедралния храм „Христос Спасител” в Москва.

След като бяха посрещнати от многобройно духовенство при западните врата на храма, двамата патриарси бяха тържествено облечени в средата на храма в богослужебни одежди.

В съслужението заедно с десетките архиереи и свещенослужители взеха участие и членовете на българската църковна делегация: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, архим. Дионисий, нач.-отдел „Богослужебен” при Св. Синод на БПЦ, и дякон Иван Петков.

За да уважат предстоятеля на РПЦ патриарх Кирил за личния му празник, свои представители на празничната богослужба бяха изпратили и Константинополската патриаршия, Александрийската патриаршия, Антиохийската патриаршия, Йерусалимската патриаршия, Гръцката православна църква, както и Православната църква на Чешките земи и Словакия, и Православната църква в Америка.

След литургията бе отслужен благодарствен молебен за празнуващия днес своя имен ден патриарх Кирил.

След богослужението патриарх Неофит поздрави своя домакин от името на Светия Синод на БПЦ със следите думи: „ВАШЕ СВЕТЕЙШЕСТВО, ХРИСТОС ВОСКРЕСЕ! В този празничен ден – след като заедно отслужихме Божествената св. Литургия – се обръщам към Вас, Ваше Светейшество, възлюбени в Господа брате, като Ви моля да приемете лично от мое име и от името на Св. Синод, и на църковното изпълнение на Българската православна църква – Българска патриаршия нашите най-сърдечни благопожелания по повод деня на Вашия небесен покровител, просветителя на славянския род св. Константин-Кирил Философ!

Името, което сте приели в монашеския постриг, не е случайно. То е осветено от именити ревнители на Божията правда, както и от онзи, който заедно със своя брат св. Методий най-много се потруди за това, щото светлината на Евангелието да достигне и до рода на славяните, и когото в дълбока почит и благодарност Църквата прослави като равноапостолен.

Преди Възнесението Си Христос завеща на Своите ученици да просветят всички народи (Мат. 28:19), изпращайки ги на проповед дори до най-отдалечените кътчета на Божия свят, като ги призовава по този начин, а заедно с тях и последователите Си от всички времена, към апостолство, към благовестие за Възкресението Господне „докле дойде Той” (1 Кор. 11:26). Верни на този завет и на тази Божествена заповед, нашите предци полагаха неуморно усилия за евангелската просвета на народите и за приобщаването им в спасителното лоно на Църквата Христова. Особено в това дело се отличи св. Руска православна църква, чиито мисии достигнаха дори до Япония и Аляска. Тя и днес продължава усърдно да сее семената на Благата вест сред онези, които жадуват за словото Господне.

Виждайки прочее ревността и на Ваше Светейшество в делото на благовестието, присъединяваме в този празничен ден и нашите молитви към Всеподателя Бога – да Ви дарува крепко здраве, изобилие от духовни и телесни сили за още по-успешно следване пътя на нелекото Ви и отговорно, но спасително служение в полза на светата Църква, за прослава на Христовото име сред човеците! Нека Божията десница Ви укрепва във всяко Ваше добро начинание и Божието благоволение никога да не се отдалечава от Вас и от повереното Ви от Господа паство! Честит имен ден, Ваше Светейшество!”

За спомен от този ден и мирното посещение на светейшия патриарх Неофит в Русия патриарх Кирил му подари икона на св. преп. Сергий Радонежки и панагия, изработени по повод 700-годишнината на светеца.

Светейшият патриарх Неофит поднесе в дар на патриарх Кирил копие на обкова на прочутото Черепишко четвероевангелие, архиерейски епитрахил и омофор, и патриаршески посох – копие на посоха на Българския патриарх Кирил.

Поздравителни адреси към патриарх Кирил поднесоха и местоблюстителят на Киевската митрополитска катедра Черновицки и Буковински митрополит Онуфрий, от името на Светия Синод на РПЦ, който му поднесе копие на кукола на Руския патриарх Тихон. „Искам да Ви благодаря за духовната подкрепа и за живото съучастие в изпитанията, които днес преживява нашата Украинска земя! - каза още митрополит Онуфрий. – Зная, че приемате нашите скърби като свои … Благодарим Ви за Вашите молитви, за духовната Ви подкрепа и вярваме, че Вашите молитви ще ни помогнат да претърпим тези изпитания, както подобава на християни: без да се сломяваме духом в тези скърби и изкушения, и Господ ще обърне нашите скърби в радост!”

Като благодари на всички, които в този ден са дошли в катедралния храм, за да се помолят заедно с него, патриарх Кирил се обърна към патриарх Неофит с думите: „Особено благодаря на Вас, Ваше Светейшество, че избрахте именно този ден, за да осъществите официалната си визита в РПЦ. Действително, светите равноапостолни Кирил и Методий стоят в основата на християнизацията на славянските народи, чрез тях и ние, и вие, а и всички славянски народи, получихме възможност да се докоснем до словото Божие, да навлезем в дивния духовен свят на християнството. Това външно се проявява в богатата ни култура и здравата нравствена ценностна система, която не могат да разклатят никакви сили в този свят, защото ценностите, заложени от Самия Господ и Спасител в Църквата, в народа Му, ценностите, станали достояние на много народи, в това число и на славянските, чрез проповедта на светите равноапостолни Кирил и Методий, са непобедими”.

По-късно в трапезарията, в криптата на катедралния храм „Христос Спасител”, бе даден тържествен прием, на който специален гост бе Негово Светейшество Българският патриарх Неофит. По време на приема патриарх Неофит отново поздрави светейшия патриарх Кирил и му поднесе в дар голяма икона на св. Евтимий, патриарх Търновски, и св. Киприан, митрополит Киевски и Московски, държащи заедно Евангелието.

 

 

 

 

Снимки

Празничната св. Литургия в  храм „Христос Спасител"Празничната св. Литургия в  храм „Христос Спасител"Празничната св. Литургия в  храм „Христос Спасител"Празничната св. Литургия в  храм „Христос Спасител"Празничната св. Литургия в  храм „Христос Спасител"В Патриаршеската резиденция в Чистом переулкеВ Патриаршеската резиденция в Чистом переулке
« предишна новинаследваща новина »