ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско посещение в Българското подворие в Москва

25 май 2014 18:49, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриаршеско посещение в Българското подворие в Москва

С празничен камбанен звън Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит бе посрещнат в утрото на 25 май в Подворието на Българската патриаршия при Руската патриаршия.

Патриарх Неофит и придружаващите го лица пристигнаха по време на светата Литургия, която по благословението бе оглавена от Негово Високопреосвещенство Ловчанския митрополит Гавриил – член на официалната ни църковна делегация.

След като се поклони в светия олтар, в края на литургията, Българският патриарх се обърна към представителя на БПЦ при РПЦ Негово Високопреподобие архим. Теоктист и изпълнилите храма богомолци – българи и руснаци, като отправи към тях отеческо слово: „В този свят храм на Българското подворие при братската Московска патриаршия, благодарим на Бога за възможността отново да сме на благословената Руска земя – сред братя по вяра и по род – неизменно устремени към Царството Божие и търсещи Божията правда! Щастливи сме да можем за пореден път да засвидетелстваме единството на нашите църкви и народи, следвайки завета Христов и завещаното ни от нашите деди.

Българското подворие в Москва, както и Подворието на Московска патриаршия в нашата престолна София имат важна мисия и значителен принос за поддържането и задълбочаването на братските взаимоотношения на нашите две православни църкви. В същото време те се отъждествяват и с онова така скъпо късче родна земя, съответно за православните българи в руската столица и за чедата на св. Руска православна църква, пребиваващи – постоянно или временно – в братска България, което поддържа живата връзка с дома, макар и на хиляди километри далеч от него. Радостни сме да виждаме, че Българското подворие в старославна Москва продължава да работи с необходимото усърдие в изпълнение на поставените му от свещеноначалието цели и задачи.

С особен трепет си спомняме днес и за светлия образ на Киевския и Московски митрополит св. Киприан Цамблак, който преди повече от шест столетия тръгна от Търновска България, за да дойде първом в Киев, а сетне и тук, в старопрестолна Москва, със задачата да обедини Руската църква и чието име остава записано със златни букви както в българската, така и в руската църковна летопис. Вдъхновявайки се от примера и заветите на св. Киприан и на всички наши отци, отдали силите и живота си за делото на православното и славянското единство, молим Христа Бога да укрепва усилията ни за още по-ревностно служение на светата Му Църква, в единството на мира и любовта” – каза Негово Светейшество и благослови присъстващите: „Божието благословение и радостта в Светия Дух да бъдат с всички нас!”

„Сърдечно поздравявам отец Теоктист, благодаря му за грижите по поддържането на Подворието и по духовното обгрижване на паството при храма” – каза още патриарх Неофит и поднесе на отец Теоктист икона на всебългарския светец преподобни Йоан Рилски Чудотворец в дар на Подворието. Отец Теоктист от своя страна подари на Негово Светейшество панагия, енголпие и нагръден кръст.

Много богомолци се докоснаха до десницата на светейшия Български патриарх, просейки неговото благословение с вяра и надежда.

По-късно църковната делегация се отправи към Сретенския манастир, където в чест на Негово Светейшество бе даден тържествен обяд.

 

 

Снимки

Патриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в МоскваПатриаршеско посещение в Българското подворие в Москва
« предишна новинаследваща новина »