ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Храм "Св. Георги Софийски Най-нови" в Александровска болница отпразнува своя храмов празник

26 май 2014 22:00, Софийска митрополия
Празникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болница

Болничният храм в Александровска болница, посветен на св. Георги Софийски Най-нови, отпразнува своя храмов празник с архиерейска св. Литургия, оглавена от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. Тази година се навършват 480 години от мъченическата смърт на светеца (1534 г.).

Заедно с него в съслужение взеха участие председателят на църковното настоятелство свещеник Радослав Вутов, свещеник Бисер Иванов от храм „Св. Троица”, дякон Васил Танев и иподякони, сред които и д-р Камен Данов - лекар в Александровска болница.

След тържественото освещаване на храма през миналата година, когато лично Негово Светейшество патриарх Неофит освети молитвения Божи дом, днес на храмовия празник бе извършена първата архиерейска служба. Много служители на Александровска болница и Медицинския университет, пациенти и хора от цяла София дойдоха да отбележат празника на софийския мъченик. По време на литургията в храма влязоха няколко дечица, които пристъпиха и за св. Причастие и така допринесоха за празничното настроение на присъстващите, но и показаха за сетен път за духовната нужда от този новосъграден болничен храм.

В края на празничното богослужение епископ Григорий поздрави с празника стеклото се множество, отец-председателя свещ. Радослав Вутов и настоятелството на храма и им преподаде първосветителския благослов на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

Владиката разказа за подвига на мъченика, който е един от тримата софийски мъченици с името Георги, и отбеляза, че мъченическата му смърт е станала именно на място в района на сегашния болничен храм, а погребението на тялото на светията - до ротондата "Св. Георги Победоносец". Епископ Григорий подчерта, че болничният храм е единственият, който е посветен на този светец - превърнал се в застъпник пред Бога и ходатай за нашия народ.

Той оповести, че ще се направи необходимото за възстановяване на паметния кръст в чест на светеца, който се е намирал в градинката до ІІ Хирургична клиника до 1949 г. Оригиналният кръст е спасен от унищожаване и сега се намира в олтара на храм "Св. Георги Победоносец" на бул. "Св. Патриарх Евтимий". Епископът изрази надежда в скоро време той да бъде възстановен с общите усилия на Софийска света Митрополия и настоятелството на храм "Св. Георги" Ротонда, с подкрепата на настоятелството на болничния храм и ръководството на болницата.

Текст: д-р Камен Данов
Снимки: Павлина Тодорова

 

 

Снимки

Празникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болницаПразникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болницаПразникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болницаПразникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болницаПразникът на св. Георги Софийски Най-нови в Александровска болница
« предишна новинаследваща новина »