ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Празникът на свщмчк Терапонтий Софийски в старинния храм „Св. Петка”- обновено

28 май 2014 13:38, Софийска митрополия
Празникът на свщмчк Терапонтий Софийски

В тези последни дни на възкресна радост преди отданието на Пасха, в няколко поредни София отбелязва паметта на своите свети мъченици. На 27 май в старинния митрополитски храм „Св. Петка” тържествено бе отпразнуван и денят на свещеномъченик Терапонтий Софийски.

В навечерието на празника, по време на вечернята неговото „мъчениково дърво” бе изнесено от мястото му на съхранение и с лития бе положено в центъра на храмовия притвор за поклонение от вярващите.

Сутринта на празничния ден бе отслужена архиерейска св. Литургия от Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит. В съслужение с него влязоха софийският протосингел ставроф. ик. Ангел Ангелов, архим. Теофан, предстоятелят на храма ик. Николай Николов, прот. Лука Наплатанов, предстоятел на столичния храм "Успение Богородично", прот. Николай Георгиев, йеромонах Григорий от САЩ, митрополитският дякон д-р Петър Симеонов и дякон Васил Танев.

Празничната атмосферата се допълваше и от песнопенията на мъжкия хор при храма с диригент Георги Миков.

В края на св. Литургия Браницкият епископ Григорий се обърна към изпълнилите храма богомолци с пастирско слово. Той наблегна на подвига на свещеномъченика Терапонтий, който предпочел смъртта в устояване на истината пред поклонението на иноверието. Обърна внимание и на толкова голямата почит, стотици години, към дървото, върху което е бил посечен изповедникът на вярата и което е пропито с неговата свята кръв.

От името на храмовото духовенство и църковното настоятелство председателят му ик. Николай Николов поздрави и благодари на еп. Григорий. Негово Преосвещенство трикратно благослови народа с пасхален поздрав и раздаде осветената нафора за благословение на душите и телата.

Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиБраницкият епископ Григорий Празникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий СофийскиПразникът на свщмчк Терапонтий Софийски
« предишна новинаследваща новина »