ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Столичани почетоха св. крал Стефан Милутин, чиито мощи се съхраняват в митрополитската катедрала „Св. Неделя”

30 октомври 2009 20:35, Софийска митрополия
икона на св.крал Стефан

Днес митрополитската катедрала „Св. Неделя” отбеляза с архиерейска св. Литургия своя втори храмов празник. Негово Преосвещенство Знеполски епископ Йоан оглави св. богослужба в чест на св. крал Стефан Милутин, чиито св. мощи се покоят в храма. В съслужение с викарния епископ на Софийска митрополия бяха протосингелът архимандрит Григорий, архим. Теофан, храмовото духовенство, свещ. ик. Николай Коцев, ик. Ангел Янъков, прот. Йоан Куков, свещеник Йоан Чикалов, протодякон Стефан Марков и дякони.

По време на причастния канон празнична проповед произнесе иконом Христоско Казакин, в която той разказа за живота на св. крал: ”Св. крал Стефан е добротворец на Сръбската църква. Той е един от колосите на православието, които са имали светска власт и сила. Царувал е 42 г., като всяка година от царуването си строил по една църква. След една победа, която спечелили сръбските и византийските войски срещу турците в Мала Азия, той построил по един храм в Иерусалим, Цариград и Скопие, съградил по този случай и манастир в Цариград - „Св. арх. Михаил и Гавриил”. Не на последно място трябва да се отбележи и грижата на благочестивия крал за Хилендарския манастир в Св. Гора, където е изградил храм и кула за защита на манастира от нападения на разбойници. Св. крал Стефан е бил добродетелен и състрадателен човек. Според житиеписеца той често, след като се преобличал в обикновени дрехи, излизал нощем от двореца и ходел при бедните, за да им раздава пари и дрехи. Манастирите щедро обдарявал, тъй като знаел, че те били център на духовно и образователно средище...”

След края на св. Литургия Негово Преосвещенство еп. Йоан се обърна към духовниците и изпълнилите храма миряни, дошли да почетат празника на св. крал Стефан Милутин с думите: ”Св. крал Стефан е осъзнавал своята висока отговорност да бъде крал на православна страна, от Бога поставен да работи за развитието и издигането на Сръбската църква през времето на своето царуване, което завършва на 30 октомври 1318 г., когато се представил пред Господа. Радваме се, че Бог ни е благословил да имаме от столетия неговите св. мощи, които били поставени във възстановения вече митрополитския храм „Св. Марина”, който вчера освети лично Негово Светейшество в деня, в който навърши 95 години. Наред със защитата на страната си светият крал е пазил, съграждал и възобновявал духовните средища, каквито са били светите обители - каза епископ Йоан и отправи благодарност към предстоятеля на митрополитската катедрала Негово Високоблагоговейнство иконом Мина Минчев, храмовото свещенство и всички църковни служители за грижите, които полагат за храма и за ценната помощ, която оказаха при подготовката за освещаването на митрополитския храм-параклис ”Св. Марина” и поздрави отец Николай Цурев, който на вчерашния ден бе отличен с офикията "протоиерей" лично от Негово Светейшество, като му благопожела духовни сили, здраве и ревностно служение на св. Църква, където Бог го е призовал, със същото търпение и послушание, което досега е проявявал. Архиереят изрази увереността си, че св. крал Стефан Милутин и занапред ще помага и закриля всички, които пристъпват с благоговение към неговите св. мощи: "Нека по неговите молитви Бог да пази нашата столица, родната ни Църква и скъпата ни родина”.

В края на словото си викарният епископ обяви, че в днешния ден в епархийския център на Доростолска епархия, гр. Силистра синодалните архиереи ще извършат опелото на митрополит Иларион: „на един достоен архиерей на Българската църква, който през дългия му житейски път имаше изключително смирение и кротост, духовна разсъдителност и голяма духовна образованост и беше духовен наставник на множество духовници и миряни. Бог да го прости и вечна да бъде неговата памет”.

След словото си Негово Преосвещенство раздаде анафора, а протойерей Николай Цурев раздаде за благословение частица от ризата на св. крал Стефан. По традиция в деня преди празника на светеца се извършва тържествено преобличане на мощите върху светия Престол, което означава, че се подменя ризата, с която е облечено нетленното му тяло. Ризата се нарязва на парченца и се раздава на вярващите за радост и духовна утеха.

Снимки: свещ. ик. Мина Минчев
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

празник в храм "Св.Неделя"отец Христоско Казакинпразник в храм "Св.Неделя"празник в храм "Св.Неделя"протодякон Стефан Марковарх.Григорийпразник в храм "Св.Неделя"празник в храм "Св.Неделя"празник в храм "Св.Неделя"празник в храм "Св.Неделя"празник в храм "Св.Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Празник в храм "Св. Неделя"Председателят на храма о. Мина Минчев и еп. Йоан

Аудио

София

« предишна новинаследваща новина »