ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Опело на новопреставилия се Доростолски митрополит Иларион

30 октомври 2009 21:14, Българска Патриаршия
Последен поклон пред Доростолски митрополит Иларион

Днес, 30 ноември, Българската православна църква се прости с един от най-достойните си и обичани архиереи - Доростолския митрополит Иларион.

Опелото на новопреставилия се в Господа архиерей бе отслужено в катедралния храм на Силистра „Св. ап. Петър и Павел” след отслужването на заупокойна света Литургия. Светата Литургия, в която взеха участие Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, Неврокопският митрополит Натанаил, Пловдивският митрополит Николай, както и архиереи от Румънската православна църква, бе оглавена от избрания за местобюстител на овдовялата епархия Русенски митрополит Неофит. В чинопоследованието на опелото взеха участие високопреосвещените митрополити: Русенски Неофит, Видински Дометиан, Варненски и Великопреславски Кирил, Неврокопски Натанаил, Старозагорски Галактион, Ловчански Гавриил и Пловдивски Николай; преосвещените епископи: Деволски Теодосий, игумен на Троянския манастир, и Агатоникийски Борис, игумен на Бачковския манастир, както и архиереите от Румънската православна църква: архиепископът на Констанца Теодосий, архиепископът на Долен Дунав Касиян и епископът на Слобозия и Кълъраш Винченциу. В съслужението взеха участие и и. д. представителят на Руската православна църква при Българската патриаршия йеромонах Зотик и представителят на Румънската православна църква в България свещеноик. Нелуц Опря.

Край ковчега на митрополит Иларион в молитва за упокоение на душата му застанаха всички свещеници от управляваната от него в продължение на шест години Доростолска епархия, както и много свещеници, монаси, монахини и миряни от България и съседна Румъния.

В края на опелото временноуправляващият овдовялата Доростолска епархия Русенски митрополит Неофит прочете съболезнователно слово от името на Негово Светейшество Българския патриарх Максим. Съболезнователни писма бяха прочетени и: от името на Румънския патриарх Даниил - от архиепископа на Долен Дунав Касиян; от името на председателя на Отдела за външно-църковни връзки на Московската патриаршия Волоколамски архиеп. Иларион - от йеромонах Зотик; от името на Киевския и цяла Украйна митрополит Владимир – от игумена на Свето-Въведенския манастир в Киев (където се съхраняват мощите на св. Димитра Доростолска-Киевска).

Прочетени бяха съболезнователни писма и от името на президента на Р България Георги Първанов, премиера Бойко Борисов, Комисията по правата на човека, вероизповеданията, жалбите и петициите на гражданите към 41-то Народно събрание, кмета на Силистра Иво Андонов и други.

След опелото тялото на архиерея бе внесено в олтара, където като свещенослужител митрополит Иларион служи през целия си отдаден на Бога живот. След това траурната процесия се отправи към гроба, който се намира в непосредствена близост с катедралния храм в двора на Митрополията.

Там бе отслужен трисагий, след което се пристъпи към погребението. Като припомниха думите: "пръст си и в пръстта ще се върнеш", събратята архиереи, свещенството и миряните хвърлиха по шепа пръст върху ковчега на покойника.

Бог да прости митрополит Иларион! Вечна и блажена да бъде паметта му!

Снимки: Атанас Димитров
Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Снимки

Последен поклон пред Доростолски митрополит ИларионПоследен поклон пред Доростолски митрополит ИларионПоследен поклон пред Доростолски митрополит ИларионПоследен поклон пред Доростолски митрополит ИларионПоследен поклон пред Доростолски митрополит ИларионПоследен поклон пред Доростолски митрополит ИларионПоследен поклон пред Доростолски митрополит ИларионПоследен поклон пред Доростолски митрополит Иларион

Аудио

М-т Иларион

« предишна новинаследваща новина »