ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Председателят на ОВЦС на Московската патриаршия отправи към светейшия Български Патриарх съболезнователно писмо

30 октомври 2009 21:35, Българска Патриаршия
Московска патриаршия

Волоколамският архиепископ Иларион, председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия, отправи към светейшия Български патриарх и Софийски митрополит Максим съболезнования по повод кончината на Доростолския митрополит Иларион. Текстът на посланието привеждаме по-долу:

Ваше Светейшество!

Почтително Ви моля да приемете моите дълбоки и искрени съболезнования по повод кончината на Доростолския митрополит Иларион.

Починалият владика се пресели в небесните обители след тридесет и шест годишно архиерейско служение, оставил след себе си живия благодатен спомен за ревностен пастир, проповедник и забележителен духовен писател. В годините на разкол и дезорганизация сред българското духовенство покойният светител твърдо отстояваше верността към каноническото Православие, явявайки се за околните достоен пример на синовно послушание към законното свещеноначалие и каноните на Православната църква. Любовта към ближните, смирението и другите добродетели, които владиката придоби в своя пълнокръвен монашески подвиг, направиха неговото служение въплъщение на Христовите думи: „Вие сте светлината на света” /Мат.5:14/.

Ние скърбим също и поради това, че завърши земният път на един голям приятел на Руската православна църква. Митрополит Иларион бе чест гост на руския храм в София, където той нерядко идваше да се моли и където неведнъж се принасяше от неговите ръце светата безкръвна жертва. Със своите писателски трудове той увековечи подвига на руските воини, положили своя живот за Освобождението на единоверния български народ и от иноверното робство. Съвсем неотдавна покойният владика пребиваваше в Русия начело на делегация на Българската православна църква на тържествата по случай 200-та годишнина на Санкт-Петербугската духовна академия.

Присъединявам се към молитвите на всички обичащи и познаващи новопреставилия се митрополит Иларион за упокоение на душата му в селенията на праведните. Вечна да бъде паметта му!

С почтителна любов към Господа,

Председател на Отдела за външноцърковни връзки на Московската патриаршия

Волоколамски архиепископ Иларион

Озвучаване: Боряна Николова

 

 

Аудио

РПЦ

« предишна новинаследваща новина »