ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит посети Свето-Троицката Александро-Невска лавра

29 май 2014 20:52, Отдел "Връзки с обществеността"
Негово Светейшество Българският патриарх НЕОФИТ в Лаврата на св. Александър Невски

В първия ден след пристигането си в Санкт Петербург Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация посетиха Свето-Троицката Александро-Невска лавра, където се съхраняват мощите на св. Александър Невски. След като бе посрещнат тържествено на входа на съборния храм от многочислено духовенство, начело с наместника на лаврата епископ Кронщадски Назарий, патриарх Неофит се поклони на мощите на св. Александър Невски, както и в олтара на храма.

В своето приветствие към Българския патриарх еп. Назарий изтъкна необходимостта да продължим добрата традиция на многогодишните ползотворни братски взаимоотношения между двете църкви и народи, като се възползваме от новите условия и възможности. Той изрази надежда, че това историческо посещение на патриарх Неофит в Санкт Петербург и в Свето-Троицката Александро-Невска лавра ще направи тези братски взаимоотношения още по-оживени и задълбочени, и откритите с тази визита врати ще останат широко отворени за духовенството и миряните от Руската и Българската православна църква. За спомен от това посещение еп. Назарий подари на Негово Светейшество икона на св. Александър Невски и панагия с ангел, който държи иконата на Пресвета Богородица Скоропослушница, която се съхранява в този храм, с пожеланието, когато я слага на гърдите си да си спомня за тях, монасите от Свето-Троицката Александро-Невската лавра, подвизаващи се в центъра на многомилионния Санкт Петербург, и да ги споменава в молитвите си.

В отговор светейшият патриарх Неофит сподели дълбокото си и молитвено вълнение да застане пред мощите на св. Александър Невски, небесен покровител и на патриаршеската катедрала в София, и пред чудотворната икона на Пресвета Богородица Скоропослушница. Благодари за топлото посрещане и вниманието към него и придружаващите го лица. Той разказа как преди 90 години е построен в София храм-паметника, носещ името на светеца покровител и вдъхновител на император Александър Втори, освободил българския народ от турско иго. Патриарх Неофит каза още, че ПКСХП „Св. Александър Невски”, който се намира в сърцето на нашата столица, е емблематичен за София и България и в него се случват всички значими за нашата Църква събития. Благодари за частицата от мощите на св. Александър Невски, която по решение на Св. Синод на Руската православна църква бе дарена на Българската православна църква и се съхранява в едноименния софийски храм.

След това българската църковна делегация начело със светейшия патриарх Неофит се отправи към Санкт-Петербургската духовна академия и семинария.

Снимка: йеромонах Зотик Гаевски

 

 

« предишна новинаследваща новина »