ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Преподаватели и учащи се в Санкт-Петербургската духовна академия и семинария посрещнаха патриарх Неофит

29 май 2014 20:59, Отдел "Връзки с обществеността"
Преподаватели и учащи се в Санкт-Петербургската духовна академия и семинария посрещнаха патриарх Неофит

С огромна радост и вълнение преподаватели и учащи се в Санкт-Петербургската духовна академия и семинария, начело с ректора Негово Високопреосвещенство архиепископ Петерхофски Амвросий, посрещнаха Негово Светейшество Българския патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация в сградата на академията, в която са се обучавали над 300 студенти от България, в това число архиереи на БПЦ. В академичния храм ректорът архиеп. Амвросий приветства предстоятеля на БПЦ и проследи силните и многогодишни връзки между оглавяваната от него днес Духовна академия и Българската православна църква. Като засвидетелства своето и на преподавателския екип уважение към светейшия ни патриарх, архиеп. Амвросий му връчи диплом, удостоверяващ почетното звание „доктор хонорис кауза”, с което Санкт-Петербургската духовна академия удостоява патриарх Неофит.

Като благодари за вниманието и за високата чест, която му оказват с това звание, патриарх Неофит се обърна към високопреосвещения ректор и присъстващите архиереи, йереи, преподаватели и студенти с думите: „Радостен съм да имам възможността, в рамките на това мое мирно посещение на братската Московска патриаршия, да посетя още една от така великите и славни руски духовни школи, с която ни свързват здрави вековни връзки и сътрудничество на полето на духовното и богословско образование – на това свещено дело на Църквата, нуждата от което става все по-насъщна в разгара на преживяваната от целия свят, и в частност от нашите православни страни и народи, дълбока духовна и ценностна криза, свързана с повсеместно ширещото се безверие и секуларизация.

Основана преди почти три столетия, при Свето-Троицката Александро-Невска лавра, Санкт-Петербургската духовна академия даде образование и духовно израстване на множество мои сънародници, отдали наученото тук за изграждането на Българската православна църква и на българската държава. Нещо повече, макар и по стечение на трагични за Руската православна църква обстоятелства, тя даде на нашето православно богословие и още по-скъп дар – основателя на православната библеистика в България, приснопаметния проф. Николай Никанорович Глубоковски. Колосална личност, която и до днес българското православно богословие помни с най-топли синовни чувства – професорът и преподавателят, издигнал може би най-много от всички международния авторитет на основания в 1923 г. Богословски факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски”. С особено задоволство мога да констатирам, че и днес паметта за проф. Николай Никанорович е жива и в Русия, и в България, свидетелство за което са съвместните усилия на български и руски богослови в изследването на неговия живот, дейност и богословско творчество.

Не на последно място, не мога да не подчертая и общото небесно застъпничество на княза-светец благоверния Александър Невски – небесен покровител както на вашата славна висша духовна и богословска школа, така и на нашата Патриаршеска катедрала, ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски”, издигнат в моята престолна София в памет на подвига и на братската саможертва на хилядите православни руски воини, дали живота си за освобождението на моя народ от вековното иноверно иго.

Духовно радвайки се на тези здрави, продължаващи се и до днес братски връзки, сърдечно пожелавам на всички вас, обучаващи и обучаващи се в Санкт-Петербургската духовна академия, още повече ревност в преподаването и усвояването на божествената наука и още по-големи успехи в ежедневното съграждане на Църквата, която за всички нас е единственият сигурен „стълб и крепило на истината” (1 Тим. 3:15)!

Божието благословение и застъпничеството на нашите общи предци и небесни покровители да бъдат с всички нас!”

Патриарх Неофит поднесе в дар на академията икона „Света София - Премъдрост Божия” с пожелание Бог да ги укрепява и освещава в трудовете по усвояване на богословските науки, компактдиск „Живот и песнопение“ с песнопения в изпълнение на патриарх Неофит, двутомника „Сборник неделни и празнични проповеди на съвременни руски проповедници”, съставени и преведени от прот. Йоан Карамихалев.

В памет от това историческо посещение на Българския патриарх в Санкт-Петербургската духовна академия и семинария ректорът подари на патриарх Неофит икона на покровителя на Санкт-Петербургската духовна школа св. Йоан Богослов.

Традициите на това учебно заведение - сформирано през ХІХ век, в периода на най-големия разцвет на руското богословие – стават основа за неговото възраждане и разцвет в средата на ХХ в. В тази академия получават духовно образование не само много клирици на Руската православна църква, но и видни представители на другите православни църкви: ревностни архиереи, самоотвержени пастири и известни богослови, в това число архиереи на БПЦ и преподаватели в нашите богословски школи. В наше време Санкт-Петербургската духовна академия продължава да бъде важен научно-богословски център.

 

 

« предишна новинаследваща новина »