ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Негово Светейшество Българският патриарх Неофит посети Йоановския манастир

29 май 2014 21:18, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит посетиха Йоановския манастир

В рамките на официалната си програма на мирното посещение в Руската православна църква Негово Светейшество Българският патриарх Неофит и придружаващата го църковна делегация в състав: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум, архим. Дионисий – нач.-отдел „Богослужебен”, и г-жа Александра Карамихалева – нач.-отдел „Връзки с обществеността” при Св. Синод, началникът на кабинета на Българския патриарх г-н Теодор Атанасов и дякон Иван Петков, посетиха Йоановския девически манастир в Санкт Петербург.

Манастирът е основан от прочутия и много почитан както в Русия, така и в България и целия православенн свят свети Йоан Кронщадски и е посветен на неговия небесен закрилник св. Йоан Рилски Чудотворец.

В храма, носещ името на Рилския подвижник, където е служил св. Йоан Кронщадски, патриарх Неофит благодари сърдечно на игуменията и сестрите от обителта, че пазят паметта за св. Йоан и го почитат. „Особен трепет и вълнение изпитваме днес, когато се намираме в манастира, посветен на закрилника и покровителя на българския народ преподобния наш отец Йоан, пустинножител, Рилски чудотворец – каза Българският патриарх. - Известно е, че Рилският подвижник станал първият южнославянски светец, в чест на когото е въздигнат храм в необятната руска земя. От 15 век неговото име се споменава в много руски богослужебни книги. Св. Йоан Рилски е покровител на гр. Рилск, Курска област. Но почитта към българския светец особено се засилила след появата на светилника не само на Руската, но и на Вселенската Църква свети Йоан Кронщадски, чийто небесен покровител и пример за подражание бил преподобни Йоан Рилски.

В знак на своето дълбоко преклонение пред Рилския подвижник свети Йоан Кронщадски въздигнал този манастир.

Св. Йоан Рилски, както свидетелства неговият житиеписец св. патриарх Евтимий Търновски, е „образец на желаещите доброто и за ревнителите на добродетелта, понеже в него са събрани всички добродетели”. Той пребъдвал „винаги в страх от Господа”, благоугаждал Нему с пост и молитви, и бил „всецяло запленен в Божията любов, сякаш един от серафимите, горящ духом към Господа, своя Бог”.

Нека свързани в почитта си към преподобни Йоан Рилски и свети Йоан Кронщадски, нашите два братски славянски народа да пребъдват в единението на вярата и любовта, и Бог на любовта и на мира да бъде с всички нас”.

След това патриарх Неофит и придружаващите го лица се поклониха на мощите на св. Йоан Кронщадски, които се покоят в подножието на храма.

За благословение и в памет от този ден патриарх Неофит дари на сестринството при Йоановския девически манастир икона на св. Йоан Рилски и картина, изобразяваща Дряновската св. обител.

 

 

« предишна новинаследваща новина »