ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Браницкият еп. Григорий отслужи празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"

29 май 2014 23:50, Софийска митрополия
Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"

В навечерието на Господския празник Възнесение Господне Негово Преосвещенство Браницки епископ Григорий, викарий на Софийския митрополит, отслужи празнична вечерня с петохлебие в манастира "Свети Спас", край софийското село Лозен, по повод храмовия празник на обителта.

Във вечерното богослужение участваха архимандрит Теофан, и. д. протосингелът на Софийска митрополия ставроф. ик. Ангел Ангелов, предстоятели на столични храмове и софийски свещенослужители, сред които протойерей Иван Плещов, предстоятел на храм „Св. Николай” в гр. Елин Пелин и ефимерий на манастира.

Със стройно и вдъхновено пение сборна група певци от различни столични храмове, ръководени от г-н Андрей Касабов, секретар на Софийска митрополия, допринесоха за молитвеното настроение на многобройните поклонници, които въпреки работния ден бяха дошли високо в Лозенската планина, за да станат със св. Апостоли духовни свидетели на Възнасящия се в небесата Христос.

В края на вечернята еп. Григорий се обърна към християните и припомни евангелското събитие на Възнесение Господне, и като пожела светата обител да пребъде под покрова на Спасителя Христос, им преподаде архипастирското благословение на Негово Светейшество Софийския митрополит и патриарх Български Неофит.

За радост на всички бе да видят промените в интериора на светата обител. Под ръководството на монахиня Агатия - игуменка на обителта, и с помощта на ревностни християни дворът и част от манастирските сгради са изцяло обновени. След вечернята владиката, придружен от майка Агатия разгледа новостите и се запозна с трудностите при изпълнението на някои подобрения, както и с намеренията й да започне строеж на нов параклис в двора на обителта.

На братска трапеза духовници и миряни се събраха в изцяло новата трапезария на манастира, където продължиха разговорите за духовно ободрение и насърчение.

+++

Лозенският манастир е познат с името „Св. Спас”, според народното название за деня на Възнесение Господне - Спасовден. Манастирът е част от Софийската Мала Света гора.

Първоначално е бил построен през 11-12 век, но е разрушен по време на завладяването на България от Османската империя (края на 14 век).

През 17 век отново е възобновен от монах, пристигнал от Света Гора, като за това свидетелстват два писмени паметника – приписки към Германския сборник, оставени от Граматик Никола (1671 г.) и една бележка от месецослов-пролог (1694 г.). От тях научаваме още, че в манастира са се помещавали училище, книжовна и калиграфска школа. След участието на лозенските монаси във въстанията през 1737 г. светата обител отново е опожарена и запустява.

През 1821 г. Лозенският манастир е издигнат наново върху старите си основи, като тогава е изградена и сегашната църква "Свето Възнесение Господне".

Манастирът е бил средище и на националноосвободителното движение, в него е отсядал Васил Левски. До 1900 г. Лозенската обител е била мъжки манастир, но след това се преобразува в девически.

Съборната църква “Св. Спас” е еднокорабна, едноапсидна сграда с три купола върху високи осемстенни барабани и е построена през 1821 г. от майстор Цвятко Тодоров. През 1847 г. храмът е изписан със средствата на отец Кирияк от Враца, който по това време е и игумен на манастира. За втори път църквата е изографисана през 1869 г. от Никола Образописов и учениците от Самоковската художествена школа Христаки Захариев и Димитър Христов.

Тези стенописи са добре запазени и до днес. Много са евангелските сцени, но с особено голяма любов са рисувани първоучителите св. Кирил и Методий, св. Йоан Рилски, св. патриарх Евтимий, книжовници и просветители. В образите се разпознават и канонизираните софиянци - св. Никола Нови Софийски, св. Георги Нови Софийски, св. Константин Софийски. Интерес представляват също ктиторски портрет на игумена Кирияк от 1868 г. и иконата на сръбския княз Владимир Дуклянски, който е бил женен за дъщерята на цар Самуил - Косара.

В последните години са обновени част от жилищните сгради в Лозенския манастир, укрепен е храмът и са реставрирани стенописите в него, както и олтарът, в който има изображения от периода 1850-1890 година.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Празнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Майка АгатияПразнична вечерня в Лозенския манастир "Св. Спас"Новата трапезарияЛозенският манастир "Св. Спас"Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас" Лозенският манастир "Св. Спас"
« предишна новинаследваща новина »