ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт Петербург (Обръщение на патриарх Неофит към патриарх Кирил)

02 юни 2014 12:17, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт Петербург

На 29 май, когато РПЦ празнува Възнесение Господне, Негово Светейшество Московският и на цяла Русия патриарх Кирил и Негово Светейшество Българският патриарх Неофит оглавиха съборната света Литургия в Казанския катедрален храм в Санкт Петербург.

Двамата патриарси бяха тържествено посрещнати и след като се поклониха в св. олтар, бяха облечени в богослужебни одежди в центъра на храма, съгласно практиката в РПЦ. В съслужението заедно с двамата патриарси взеха участие духовниците в състава на делегацията на БПЦ: Видински митрополит Дометиан – председател на Синодалната комисии по външно-църковни отношения, Ловчански митрополит Гавриил - началник на Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум – гл. секретар на Св. Синод на БПЦ, архимандрит Дионисий (Мишев) – началник на отдел „Богослужебен” при Св. Синод на БПЦ, представителят на Българската патриаршия при Московската патриаршия архимандрит Теоктист (Димитров) и дякон Иван Петков.

От страна на РПЦ в празничата св. Литургия взеха участие: Санкт-Петербургски и Ладожки митрополит Варсонофий – упрвляващ делата на Московската патриаршия, Волоколамски митрополит Иларион – председател на Отдела за външно-църковни връзки при МП, Сарански и Мордовски митрополит Зиновий, Петерхофски архиепископ Амвросий - ректор на Санкт-Петербургската духовна академия и семинария, Виборгски и Приозерски епископ Игнатий - председател на Отдела за работа с младежта при Св. Синод на РПЦ, Царскоселски епископ Маркел, Солнечногорски епископ Сергий – ръководител на Административния секретариат при МП, Кронщадски епископ Назарий - наместник на Свето-Троицката Александро-Невска лавра, Воскресенски епископ Сава – пръв заместник на управляващия делата на МП, Тихвински и Лодейнополски епископ Мстислав; Гатчински и Лужски епископ Митрофан, както и многобройно свещенство от Санкт Петербург сред които: протойерей Павел Красноцветов – настоятел на Казанския събор в Санкт-Петербург, протойерей Сергий Куксевич – секретар на епархиалното управление на Санкт-Петербургската митрополия, протойерей Богдан Сойко - настоятел на Николо-Богоявленския храм в Санкт-Петербург, протойерей Владимир Сорокин – настоятел на Княз-Владимирския събор в Санкт Петербург, архимандрит Филип (Василцев), настоятел на подворието на Московската патриаршия в София.

В Казанския събор на богослужбата бяха и генералният консул на България в Санкт-Петербург Петя Несторова и членовете на българската църковна делегация, които се молеха в подножието на Казанската икона на Божията майка, в северната част на солея.

Паметна ще остане тази св. Литургия и с офикията, която дякон Иван Петков получи от Българския патриарх Неофит в присъствието на Руския патриарх Кирил. Ден след своя 55-и рожден ден дякон Иван Петков бе възведен в протодякон на БПЦ.

След светата Литургия приветствие към двамата патриарси поднесе Санкт-Петербургският митрополит Варсонофий, който подари на двамата предстоятели патриаршески мантии.

В обръщението си към Негово Светейшество Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, митрополит Варсонофий и всички присъстващи на тази историческа богослужба светейшият Български патриарх каза:

„Всяка година, в деня на Христовото Възнесение, Църквата молитвено призовава всички верни да издигнат сърцата си нагоре, към висините на Божието царство – там, където нашият Изкупител и Спасител, Богочовекът Иисус Христос, възнесе падналото някога човешко естество. Той удиви с това не само Своите ученици и свидетелите на тридневното Си Възкресение, но и ангелите, които се чудели как е възможно онова, що бе затворено в тъмницата на греха и смъртта, да седне на престола на Отца. След като в продължение на четиридесет дни от славното Си и всепобедно възкресение Спасителят отваряше умовете на Своите ученици да разбират случващото се „според Писанията”, в деня на Възнасянето Си в плът Той отвори за тях и небесата – мястото, приготвено от предвечния съвет на Троицата за човека, сътворен по Божи образ и подобие.

С такива мисли и чувства в сърцето си съпреживях днес с всички вас радостта от празника на Христовото Възнесение. И с дълбоката увереност, че всички ние сме едно в Христа – братя по вяра, братя по надежда във Възкръсналия и Възнеслия се от нас Господ и Спасител, и сънаследници на Божието Царство.

Бързо и неусетно отлетяха дните на това мое мирно посещение при почитаемата Московска патриаршия. Дни на радост от общението и взаимно свидетелство за единството и вековните братски връзки между нашите църкви и народи. Уверен съм, че традиционно добрите отношения и доброплодното сътрудничество между нашите патриаршии ще допринасят и занапред за съграждането и богозаповяданото единство на Църквата Христова. Залог за това са заветите на нашите общи предци и съзнанието за важността на нашето общо дело, за нашата обща отговорност пред Всеподателя Бога за повереното ни – отговорност, състояща се първо в опазването чистотата на нашата православна вяра и живота според тази вяра.

Всесърдечно благодаря на Вас, Ваше Светейшество, и на Вашите сътрудници за топлото посрещане, за щедрото гостоприемство и за преживяната духовна радост от братското общение във Възкръсналия и възнесъл се наш Господ Иисус Христос! Моля Бога да бди над светата Московска патриаршия, като я пази от враговете на нашето спасение, та – по думите на апостола – „да я представи на Себе Си славна църква, която няма петно, или порок, или нещо подобно, но да бъде света и непорочна” (Еф. 5:27). Позволете ми, Ваше Светейшество, да завърша с думите, с които стъпих на руска земя още в първия ден на това мое мирно посещение: „Колко хубаво и колко приятно е братя да живеят наедно! … Защото там Господ изрече благоволение и живот навеки” (Пс. 132:1,3).

Бог на мира и любовта и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!”

В дар на митрополит Варсонофий патриарх Неофит предаде икона на св. Александър Невски - небесен покровител на Санкт Петербург, копие на иконата от камбанарията на Патриаршеската катедрала в София, архиерейски епитрахил и омофор. В дар на оглавяващия Санкт-Петербурската митрополия бе връчена и картина, изобразяваща Патриаршеския катедрален ставропигиален храм-паметник „Св. Александър Невски“ в София.

 

 

 

Снимки

Патриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургПатриаршеска св. Литургия за Възнесение Господне в Санкт ПетербургКазанската св. Богородица
« предишна новинаследваща новина »