ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-Освободител (Патриаршеско слово)

02 юни 2014 12:20, Отдел "Връзки с обществеността"
Патриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-Освободител

В рамките на своето мирно посещение при Руската православна църква патриарх Неофит отслужи панихида за упокоение душата на император Александър II Николаевич на гроба на Царя-Освободител. Император Александър Николаевич е погребан заедно с други руски царе и царици в храм „Св. Петър и Павел” в Петро-Павловската крепост в Санкт Петербург – най-старата част от града на р. Нева.

За първи път предстоятел на БПЦ отслужва панихида на самия гроб на Царя-Освободител.

За да вземат участие в това историческо събитие, бяха дошли българи, живущи в Санкт Петербург, които възторжено посрещнаха Българския патриарх с букети цветя и изпросиха неговото първосветителско благословение. На събитието присъства и генералният ни консул в Санкт Петербург Петя Несторова.

На Негово Светейшество в панихидата съслужиха: Видински митрополит Дометиан, Ловчански митрополит Гавриил, Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, Русенски митрополит Наум – членове на българската църковна делегация; Волоколамски митрополит Иларион – председател на Отдела за външно-църковни връзки при РПЦ, и Воскресенски еп. Сава – заместник на управляващия делата на Московската патриаршия, който придружаваше българската делегация по време на целия й престой в Русия; както и архим. Дионисий – нач.-отдел „Богослужебен” при БПЦ, архим. Теоктист - представител на БПЦ при Московската патриаршия, и духовенство при Петро-Павловския храм.

„Всеки път, когато отслужваме св. Литургия, ние, българските духовници, по време на Великия вход отправяме възглас към Всеподателя Бога да помене в Своето царство нашия освободител император Александър Николаевич – каза във възпоменателното си слово патриарх Неофит. - В Русия император Александър II е заслужил своето прозвище Освободител, защото е избавил повече от 20 милиона руски селяни от крепостната зависимост. А в нашата родина за всеки българин той е Царят-Освободител, защото донася така жадуваното Освобождение на България от петвековното турско владичество.

Редом с величествения храм посветен на неговия небесен закрилник – св. Александър Невски, в сърцето на нашата столица, се издига паметникът на император Александър II, признателност към когото всички ние носим в сърцата си.

Руският император чул воплите и стенанията на българите след зверствата при потушаването на Априлското въстание, чул призива: „В името на Бога, в името на Спасителя и Честния Кръст, ние, угнетените, умоляваме вас, едноплеменните братя, да ни протегнете ръка за помощ” (из писмото на Теодор Бурмов от 15 май 1876 г.).

В отговор Царят-Освободител изтъква, че винаги е вземал живо участие за облекчаване съдбата на угнетеното християнско население в пределите на Турската империя, но е настъпило време да се предприемат по-решителни действия, смирено уповавайки се на „помощта и милосърдието на Всевишния” (из Манифеста за обявяване война на Турция).

Как руският народ приема тази война, е видно от думите на известния публицист и общественик Иван Аксаков, който в своя реч по повод обявяването й подчертава, че „тази война е за вярата Христова; тази война е праведна, тази война е подвиг свят, велик, с който Господ сподобява Светата Рус”; както и от думите на един провинциален руски свещеник, за когото не е имало по-свещена и по-справедлива от тази война, защото: „Тя е предприета не заради суетна слава, не от желание за някакви завоевания, а за свободата на угнетените, поробените наши братя славяни, говорещи един език с нас и изповядващи същата с нас Вяра Православно-Християнска…”

Като отслужихме днес панихида на гроба на император Александър Николаевич и се помолихме Бог да упокои душата му, ние принесохме и своята дълбока благодарност и признателност на българския народ към него - Царя-Освободител и към единоверния нам братски руски народ.

Бог да прости Царя-Освободител и всички воини, паднали на бойното поле за освобождението на нашия народ! Амин!” – заключи Българският патриарх.

Патриарх Неофит изрази своята почит и към основателя на града на р. Нева Петър Първи, който също се покои в този храм, като поднесе цветя на гроба му и възгласи „Вечная памят”.

Панихида за упокоение душата на Царя-Освободител Александър Николаевич патриарх Неофит отслужи и в храма „Спас на крови”, на лобното място на императора.

Същата вечер вечеря в чест на светейшия Български патриарх Неофит даде в своята резиденция губернаторът на Санкт Петербург Г.С. Полтавченко. На приема присъстваха и членовете на българската църковна делегация, както и председателят на ОВЦВ при МП Волоколамски митрополит Иларион, Воскресенски еп. Сава - първи заместник на управляващия делата на Московската патриаршия, протойерей Игор Якимчук - секретар на ОВЦВ по междуправославните отношения.

 

 

Снимки: протодякон Иван Петков

 

 

Снимки

Патриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПатриарх Неофит отслужи панихида за император Александър II Николаевич на гроба на Царя-ОсвободителПрием в резиденцията на Г.С. Полтавченко
« предишна новинаследваща новина »