ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОБРЪЩЕНИЕ на Западно- и Средноевропейски митр. Антоний към победителите в конкурса "Моята църква за Хамбург"

04 юни 2014 16:12, Митрополия на Западна и Средна Европа
Западно- и Средноевропейски митр. АНТОНИЙ

ОБРЪЩЕНИЕ на Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний към участниците в Детски творчески конкурс на тема "Моята църква за Хамбург"

 

Мили деца, уважаеми родители,

Любовта, като най-висша християнска добродетел, трябва да е в основата на всички наши успехи и добри начинания, които се стараем да вършим, всеки според силите и възможностите си.

Църковното дело е дело колективно, съборно и е немислимо архиереят да успее в него, ако няма подкрепата на освещения клир и без молитвите и помощта на богомолния народ.

И докато в един град в България може да има два, три и много повече православни храмове, то в Западна Европа разстоянията до най-близкия български православен храм в един космополитен европейски град или в една обширна област, или държава са много големи и това изисква много силна, осъзната и ясна мотивираност на вярващия народ, за да посещават нашите богослужения и да участват в живота на църковната община.

Няма нищо по-удовлетворително за един пастир от това да види как в едно семейство децата, водени от своите дядовци и родители са в храма и всички заедно са съпричастни с радостта на големите Господски и Богородични празници или на неделния ден.

Храмът е онзи кораб на човешкото спасение, който ще ни изведе от бурното море на тревогите, ще ни запази и отведе до тихия пристан, където е Христос.

Драги родители, водете по-често децата си в храма, защото техните чисти души са благодатна почва, която попива Божието слово. Това е залогът за тяхното по-добро бъдеще и за тяхното чисто духовно здраве, защото то е водещо за човека.

Скъпи деца, вашето участие в творческия конкурс “Моята църква за Хамбург” показва желанието ви да бъдете съпричастни както с радостите, така и с проблемите на Епархийската ни църква.

Благодаря ви за искрените усилия да подпомогнете делото за изграждане или закупуване на български православен храм в Хамбург!

Вие сте наши помощници в благовестието и със слово и личен пример преподавате православната вяра на онези, които още не са укрепнали в нея, карате ги да я заобичат.

Нека по молитвите на покровителите на Европа и просветителите на всички славянски народи св. св. Кирил и Методий Христовата благодат да бъде винаги с вас във вашия дом, с вашите семейства!

Призовавам над Вас и над целия български народ, намиращ се в пределите на Европа, Божието благословение и Ви уверявам, че ще насърчавам и подкрепям всяко ваше дело, което служи за съзиждане на нашата богоспасяема епархия!

 

+ АНТОНИЙ, Западно и Средноевропейски митрополит

Страницата подготви: Десислава Панайотова
Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »