ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Хамбург се състоя Открита дискусия на тема „Социална дейност на Българската православна църква“

04 юни 2014 15:15, Митрополия на Западна и Средна Европа
Дискусията

С благословението на Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний в северния германски град бе проведена дискусия на тема „София-Хамбург: Социалната дейност на Българската православна църква“. Домакин на дискусията бе Българската църковна община „Св. св. Кирил и Методий“. На подиума имаше представители на Православната църква, както и на католическата и лутеранската общности. Българската православна църква бе представена от епархийския съветник от Берлин г-н Христо Беров, г-н Христо Карабаджаков - член на настоятелството на Хамбургската църковна община, и гостите от България - гл. ас. протойерей Добромир Димитров (ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“), проф. дфн. Калин Янакиев, проф. дфн. Георги Каприев (СУ „Св. Климент Охридски“). За дейността на най-големите католически и протестантски социални организации Caritas и Diakonisches Werk говориха г-н Синиша Балаш и г-жа Десислава Манавска.

Темата на дискусията засегна множество актуални въпроси от живота на българите в Хамбург. Два часа многобройната публика следеше активно различните аспекти на проблемите. Докато представителите на двете социални организации от Хамбург говореха за плануваните конкретни стъпки в съвместната дейност с българската църковна община там, българските гости изведоха дискусията до основни разбирания за това, що е мисията на нашата Църква и дадоха нови импулси за развитие на общината в Хамбург. Отец Добромир предупреди за опасността от превръщането на социалната мисия в самоцел. Проф. Янакиев зае радикална позиция по въпроса доколко социалната работа на една църковна общност се изразява в помощта за физическо оцеляване, а не е много повече в тесния смисъл на думата социална, а именно - в това да се създава и възпитава една християнска общност. Проф. Каприев на свой ред също провокира публиката, като обърна внимание, че Църквата е универсална в своята регионалност. И тримата горещо потвърдиха посоката на развитие на Хамбургската църковна община и стремежа й да се търсят нови пътища за заздравяване на нейната цялост.

Накрая многобройните и конкретни въпроси на слушатели и представители на различни немски организации, работещи по интеграционни програми включително и с българи, потвърдиха актуалността на тази среща за намирането на посоки за съвместна работа. Самата дискусия доказа и необходимостта от диалог на по-високо, теоретично ниво.

Дискусията бе част от интеграционна среща за българи, организирана от почетния консул на България в Хамбург проф. д-р Имайер съвместно с инициативен комитет, сформиран от ръководители на разнообразни социални общински, неправителствени прицърковни и религиозни организации, сред които и Българската православна енория там. Това първо по рода си събитие се проведе във Вилхелмсбург - квартал, подслоняващ най-голям брой мигранти от България и Румъния. Мероприятието събра над 700 българи. Българската църковна община се представи също така с информационен щанд, на който се раздаваха детски библии и православни комикси, специално предоставени за случая от Негово Високопреосвещенство Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

По случай храмовия празник отец Кръстин и отец Добромир съслужиха заедно с Руската и със Сръбската православна община в Хамбург.

В рамките на честването на 24 май в БПЦО „Св. св. Кирил и Методий” в Хамбург се състоя и курс „Въведение в иконописта“, воден от свещеник Йордан Пашов (гр. Регенсбург). Иконите, изработени по време на курса от български и румънски православни християни от Хамбург, бяха изложени в благотворителен павилион.

~~~

ДОПЪЛНИТЕЛНА ИНФОРМАЦИЯ и ОПИСАНИЕ на СНИМКИТЕ ОТ ТЪРЖЕСТВАТА ЗА 24 МАЙ в ХАМБУРГ

ПРАЗНИЧНА ПРОГРАМА по повод 24-ти май

16-18 МАЙ 2014

- Курс „Въведение в иконописта“ - Водещ: Свещеник Йордан Пашов от Регенсбург

23 МАЙ 2014, ПЕТЪК

- Празнична вечерня и среща-разговор на тема Quo vadis? пред българските християни в Хамбург

24 МАЙ 2014, СЪБОТА

- Божествена света Литургия по случай Деня на българската писменост и култура

- Представяне на Българската църковна община в рамките на Съседска среща „България във Вилхелмсбург”.

- Изложба и обявяване на победителите в детския творчески конкурс „Моята църква за Хамбург“

---------------------------------

В СНИМКИТЕ от дискусията:

№ 1 от ляво на дясно: проф. Янакиев, проф. Каприев, Десислава Манавска от Diakonisches Werk, протойерей Добромир Димитров, Синиша Балаш от Caritas, Почетният консул на България в Хамбург проф. д-р Имайер.

№ 3 от ляво на дясно: епархийски съветник от Берлин г-н Христо Беров, г-н Христо Карабаджаков, член на настоятелството на Хамбургската църковна, община проф. Янакиев, проф. Каприев, г-жа Десислава Манавска от Diakonisches Werk, протойерей Добромир Димитров, Синиша Балаш от Caritas.

 

Страницата подготви: Десислава Панайотова

 

 

Снимки

ДискусиятаДискусиятаПрот. Добромир ДимитровДискусиятаКурсът по иконописКурсът по иконописКурсът по иконописКурсът по иконописФиналът на курса по иконопис
« предишна новинаследваща новина »