ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Патриаршеско богослужение за Петдесетница - ФОТОРЕПОРТАЖ

08 юни 2014 23:29, Българска Патриаршия
Патриаршеско богослужение за Петдесетница

На 8 юни, 8-ма Неделя след Пасха, когато честваме един от най-големите църковни празници – идването в света на Третото Лице на св. Троица, на Утешителя Дух Светий във вид на огнени езици и съответно основаването на земната Църква, в патриаршеския катедрален храм-паметник „Св. Александър Невски” Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит възглави празничната св. Литургия.

В съслужение с първойерарха на БПЦ в радостта на празника влязоха: преосвещените епископи Тивериополски Тихон – председател на църковното настоятелство при храма, Браницки Григорий - викарий на Софийския митрополит и Маркианополски Константин, високопреподобният архимандрит Дионисий - началник отдел „Богослужебен” при Св. Синод, ставр. ик. Костадин Гаврилов, свещ. Антоний Милушев, протодякон Александър Нешев и софийският митрополитски протодякон Иван Петков. Проповед за празника произнесе ставр. ик. Костадин Гаврилов.

След края на литургийното последование бе отслужена тържествената вечерня със специалните три коленопреклонни молитви към Светата Троица за снизхождане на Дух Светий. Те бяха прочетени последователно от: Негово Светейшество патриарх Неофит, Тивериополски епископ Тихон и Браницки епископ Григорий.

„Когато настана ден Петдесетница, те всички в единомислие бяха заедно. И внезапно биде шум от небето, като че идеше силен вятър, и напълни цялата къща, дето седяха. И явиха им се езици, като че огнени, които се разделяха, и се спряха на всекиго от тях. И всички се изпълниха с Дух Светий” – се казва в новозаветната книга Деяния на светите апостоли. В символ на тези огнени езици, както всяка друга година, от високия купол на величествения храм зашумяха трепкащи орехови листа. Събралите се верни отнесоха от тях по домовете си за освещение и благословение от Духа Светаго.

~***~

Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова, Любомир Игнатов

 

 

Снимки

Патриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за Петдесетница Патриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаВ храмаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за  ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослуж0ение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеският смесен хорПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за ПетдесетницаПатриаршеско богослужение за Петдесетница
« предишна новинаследваща новина »