ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Днес се навършват три години от кончината на архимандрит Назарий

09 юни 2014 18:01, Софийска митрополия
 Архимандрит Назарий

На 9 юни (понеделник) - деня, в който тази година честваме Светия Животворящ Дух Господен, Третото лице на Света Троица - се навършват три години от кончината на архимандрит Назарий (Терзиев), игумен на Кокалянската св. обител и многообичан духовен старец и наставник на поколения християни.

В негова памет на Черешова задушница (съботния ден преди празника Петдесетница) в Кокалянската св. обител в съборния манастирски храм "Св. архангел Михаил" бе отслужена заупокойна св. Литургия, предстоявана от Негово Преосвещенство Браницки еп. Григорий, викарий на Софийския митрополит. В Архангелския манастир се събраха многобройни негови духовни чеда - монаси и миряни - всички обединени от почитта и любовта си към духовния наставник, чрез който се запознаваха и приобщаваха към Църквата и нейния живот.

На певницата в съборния манастирски храм застанаха светогорски монаси, братя от Дивотинската св. обител и монаси от Руенския манастир.

В молитвена тишина монашеското пение се разстилаше в храма, в който непрекъснато прииждаха все повече поклонници, които искаха да участват във възпоменателното мертвено последование в памет на обичния дядо Назарий. Тихо те пристъпваха в храма, запалваха своите свещички и се присъединяваха към общата съборна молитва.

В края на литургията епископ Григорий обясни смисъла на Задушницата и необходимостта от тези дни в църковния календар и се обърна към наскърбените чеда на стареца с утешителни думи, като каза, че самият живот на стареца и неговият пример са неговата проповед и поучение за всички, които търсят Бога. Владиката още каза, че е трудно да се предаде онази пълнота, която се чувстваше в духовното общуване с дядо Назарий, но макар и немощни, според възможностите си да го почетем с молитва.

След заупокойната литургия при гроба на стареца бе отслужена панихида за упокоение на душата му. „Упокой, Спасе наш, с праведними раба Твоего...“ - пееше духовенството, пееха и миряните - събрани отново, духовните чеда скърбяха за своя Дядо и се молеха за неговото упокоение. През целия ден потокът от вярващи не секна към светата обител. Духовниците отслужваха панихида при гроба, миряните палеха свещи, слагаха цветя и преливаха гробното място с вино - символ на радостта, идваща след страданието, и на спасението, което е Христос.

Текст и снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Съборният храм "Св. архангел Михаил"Манастирските сградиГробното място на дадо НазарийГробното място на дадо Назарий Гробното място на дадо НазарийМанастирските сградиМанастирските сгради Кокалянският манастирМанастирската доксаКокалянският манастирПри гроба на дядо НазарийКокалянският манастир
« предишна новинаследваща новина »