ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Започна записването за Курсовете по Православие при храм "Св. св. Кирил и Методий" за учебната 2014/2015 година

11 юни 2014 15:00, Софийска митрополия
Финал на Курса по Въведение в Православието - 2012 г.

Започна поредното записване в Курсовете по Православие за възрастни, които вече девет години се провеждат при голям интерес в Енорийския център на столичния храм "Св. св. Кирил и Методий".

Курсовете се организират по инициатива и с благословението на Негово Високоблагоговейнство ик. Александър В. Георгиев според официално решение на църковното настоятелство, одобрено от Епархийския съвет при Софийската св. митрополия.

Курсовете по Православие са част от широкообхватната културно-просветна дейност на храм "Св. св. Кирил и Методий" и спомагат за просвещаването и въцърковяването на всички, които търсят Бога и православния начин на живот в Неговата Църква. 98 % от начинаещите курсисти трайно се въцърковяват след като изслушат катехизаторските лекции и участват в съпътстващите ги практически занимания. Някои от курсистите, сред които има и много утвърдени православни християни, започват да работят, ставайки кадри на Българската православна църква-Българска Патриаршия: като църковнослужители, експертни съветници, доброволци и др. Най-важното е, че всички курсисти, завършващи успешно учебната година, по Божия милост и просветени от Светия Дух се превръщат в съвременни благовестители на спасението в Христа и така помагат на своите семейства, приятели, колеги и ближни.

Преподавател е д-р Десислава Панайотова - директор на ЦРИК "Св. св. Кирил и Методий" при едноименния храм, експерт "Програми и проекти" в Културно-просветния отдел при Св. Синод на БПЦ-Българска Патриаршия, член на Работната група по въпросите на религиозното образование при Св. Синод и главен редактор на Официалния уебсайт на БПЦ-БП.

ТЕМАТИЧНО курсовете се разделят на:

~ Въведение в Православието. Църковни празници, символи и тайнства.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Стария Завет.

~ Тълкувание на Свещеното Писание на Новия Завет.

~ Св. отци и вселенските събори на Църквата – Част І и ІІ.

СИСТЕМА на работа:

Минималният брой за сформиране на група е 6 човека. Лекциите се провеждат всяка събота - от м. ноември до м. май включително. При необходимост се използват за лекции и делнични дни, когато се отработват църковни или национални празници. Занятията обхващат два и половина астрономически часа за всяка група.

ФОРМИ на обучение: молитва, литургично общение, поклонничество, лекция, дискусия, мултимедийна прожекция, практически урок.

ФОРМИ на оценяване: събеседване, решаване на тест, писане на есе.

На разположение на курсистите се предоставят тематични разпределения на учебния материал, систематизирани таблици и подбрани откъси от църковни съчинения, богата православна литература. Безплатно може да се ползва книжният фонд на храмовата библиотека.

Участието в курсовете носи в себе си радостта от съвместно придобиваното богопознание и самопознание, а най-вече от споделяния молитвен, литургичен и евхаристиен опит. Заниманията по Православие обогатяват всички курсисти чрез общуването в Име Божие - общуване, което прокарва мост от една страна между различните поколения, а от друга - между хората на еднаква възраст. Така се учим, че всички сме едно в Христа, а също и че приятелството и любовта са по-силни, по-трайни, по-истински, ако пребъдваме в Църквата и Господ Иисус Христос е посред нас. Според отзивите на курсистите заниманията по Православие при храм "Св. св. Кирил и Методий" променят и преобразяват живота им - според потребното за всеки един от тях.

През учебната 2014/2015 г. лекциите започват на 1 ноември 2014 г. (събота).

Към момента вече са сформирани групи по "Стар Завет", "Нов Завет" и "Св. отци на Църквата - Част І" като те са отворени и за нови курсисти.

Препоръчително е начинаещите курсисти да се включат в групата по Въведение в Православието.

СРОК за записване: 25 октомври.

АДРЕС за записване:

София - 1202

ул. “Г. Вашингтон” № 47, ет. 3

Храм "Св. св. Кирил и Методий"

Д-р Десислава Панайотова

Моб. тел.: 0878 44 54 57 или 0889 99 39 80

Е-мейл: crsc_st_cyril_st_methodious@abv.bg

 

Още информация за Курсовете:

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie/wazrastni

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie/wazrastni/sadarzanieprogrami

http://www.symvol.org/mm/kursoweprawoslawie/wazrastni/biografia

 

Да се приобщим към светата православна вяра, която ни спасява!

Снимки: Десислава Панайотова, Весела Игнатова

 

 

Снимки

Решаване на тест - 2012 г.Курсови финалисти - 2012 г.Финал на Курса по Въведение в Православието - 2012 г.Група по Св. Отци - І част (2012 г.)Четене на отличени есета в края на учебната годинаКурсисти по Православие представят знанията си пред Българския патриарх Неофит - 2013 г.Ик. Александър Георгиев и курсистка по Православие посрещат патриарх Неофит в Енорийския центърИкона на св. Константин-Кирил в дар за Българския патриарх Неофит от курсистите по ПравославиеХрам "Св. св. Кирил и Методий" - София
« предишна новинаследваща новина »