ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

ОТКРИВАНЕ НА ЕДИНАДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ на православната музика „ДОСТОЙНО ЕСТЬ", Поморие, 11-15 юни 2014 - с ФОТОРЕПОРТАЖ

12 юни 2014 09:46, Българска Патриаршия
Паметна снимка от откриването

„И тази година Господ благослови да се проведе ХI Православен международен фестивал „Св. Богородица – Достойно есть”. Радостта е голяма. Тържеството е велико. Умилението – преславно. Как да не възпяваме най-чистата Девица, как да не се преклоним пред нейния най-свят сред небожителите образ, в почит и към онова, което тя извърши за нашето спасение. Затова всички ние, събрани, „с едни уста и едно сърце” възпяваме нейното тържество и днес”. С тези думи Негово Високопреосвещенство Сливенски митрополит Йоаникий се обърна към хилядното множество, събрали се за поредния, единадесети певчески международен форум в град Поморие.

На 11 юни – деня, в който Православният свят празнува чудното събитие от явяването на ангел Господен в българската светогорска келия „Достойно есть”, за да поучи народите как да прославят Божията Майка, гостуващите хорове от страната и чужбина с литийно шествие, предвождано от нейния чуден лик и хоругви, се събраха в градинката пред храма домакин на фестивала - „Рождество на Пресвета Богородица”. Там високопреосвещеният епархийски митрополит, в съслужение с архим. Йеротей, игумен на Поморийския манастир, прот. Кирил Попов, председател на селекционната комисия, ик. Иван Стойков, председател на храма домакин; епархийски духовници и гостуващи свещенослужители, отправи молебен пред иконата на Божията Майка „Достойно есть” за успех на предстоящия фестивал и отслужи водосвет. Молитвените прошения бяха огласявани от Врачанския мъжки хор с диригент Траянополски епископ Киприан.

После, в своите приветствени думи към хористите и организаторите, митр. Йоаникий сподели: „Църковната песен е коренно различна. Тя възвисява духа, умилява сърцето, настройва молитвено нашето пение. И тъй като Господни са думите: „Където са двама или трима в Мое име, там съм и Аз посред тях”, то и сега тук е Господ със Своето невидимо присъствие и благославя вас и нас, всички хорове. Зная, че е имало много подготовка и напрежение, за да сте днес тук, но и радост, и благословение. Защото всеки, който възпява Бога, се уподобява на ангелите, които винаги радостно пеят: „Свят, свят, свят е Господ Саваот”. Защото земята и небето са изпълнени с Божията слава и ние затова винаги се радваме, когато влизаме в Божия храм, защото знаем, че влизайки в него, посещаваме небето”.

Митрополитът благодари на кмета на град Поморие г-н Иван Алексиев, който осигурява фестивала, както и спокойното пребиваване в града на участниците в него. Фестивалното множество поде ангелската песен "Достойно естъ", и от общата молитва, на клир и миряни, към "по-чтимата от Херувимите и несравнено по-славна от Серафимите" слънчев лъч проби събралите се дъждовни облаци, и огряни от светлината на небе и земя, митрополит и кмет заедно поведоха певческото събрание към откритата сцена на централния градски площад за откриване на събитието.

Там музикалният директор на фестивала, г-жа Йорданка Панчева-Туджарова, даде думата на кмета г-н Алексиев да приветства гостите и официалните лица.

„Тази година двадесет и два хора от шест страни са тук. Благодаря ви, защото благодарение на вас мога да заявя, че Поморие в тези дни е столица на Православието. Желая успех на всички участници! За мен е чест да открия Единадесетия Международен фестивал на православната музика! На добър час!” – пожела г-н кметът и откри фестивала.

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Поморийският храм "Успение Богородично"ЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияСливенският митрополит Йоаникий и кметът на ПомориеЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияЛитияВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВрачанският мъжки хорВодосвет пред храмаСливенски митрополит ЙоаникийСливенски митрополит ЙоаникийСливенски митрополит ЙоаникийВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаВодосвет пред храмаЛития
« предишна новинаследваща новина »