ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

РЕШЕНИЕ на Св. Синод от 12. 06. 2014 г. - архим. Симон е новият игумен на Бачковския манастир

12 юни 2014 16:29, Българска Патриаршия
Входът на ставропигиалния Бачковски манастир

Днес, 12 юни 2014 г., на своето редовно заседание Св. Синод РЕШИ:

Определя Негово Високопреподобие архимандрит Симон за игумен на Бачковския ставропигиален манастир.

На 22 юни 2014 г. новият игумен ще бъде въдворен на това отговорно служение от Главния секретар на Св. Синод - Негово Високопреосвещенство Русенския митрополит Наум.

Въдворяването ще се състои непосредствено след отслужването на св. божествена Литургия в манастирския храм, след което събитието ще бъде отбелязано и с тържествена трапеза за официалните гости.

~~~

С решението си Св. Синод поощрява досегашното отговорно и активно обгрижване на Бачковската света обител от страна на архим. Симон в качеството му на изпълняващ длъжността игумен от 19 февруари 2014 г. насам. Откакто той пое ръководството на Бачковския манастир, архим. Симон се прояви като грижовен стопанин и добър духовен ръководител на братството му, с което си спечели доверието на Светия Синод. Със своите действия и поведение новоназначеният игумен успя до голяма степен да възстанови доброто име на древния манастир, който от векове е силен притегателен център за християни от страната и чужбина търсещи духовна подкрепа и утеха под сводовете му и пред чудотворния образ на Пресвета Богородица - Бачковска.

Снимка: Атанас Димитров

 

 

« предишна новинаследваща новина »