ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 10. 06. 2014 г.

17 юни 2014 01:50, Българска Патриаршия

На своето редовно заседание от 10 юни 2014 г. Св. Синод разгледа писмо на Московския и на цяла Русия патриарх Кирил, с покана делегация на Българската православна църква да посети град Москва и вземе участие в юбилейните чествания по повод 700-годишнината от рождението на преп. Сергий Радонежки, основател на Троицко-Сергиевата лавра. Св. Синод Р Е Ш И: определя Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний и Неврокопския митрополит Серафим, заедно с един духовник, който те определят, да вземат участие в тържествата на Руската православна църква, за отбелязване 700-годишнината от рождението на преп. Сергий Радонежки, в периода 16-19 юли т.г.

+++

Във връзка с писмо на Старозагорския митрополит Галактион, с молба по повод пренасянето от Стара Загора в Шипченския манастир на Паметника на руските казаци, отдали живота си във войните за Православната вяра и свободата на България, които ще се проведат от 30.VІ. до 4 .VІІ. т.г. в престолния му град и в Шипченския манастир, да бъде отправена покана към Московския и на цяла Русия патриарх Кирил да определи архиерей на РПЦ, който да вземе участие в гореспоменатите тържества, Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение да бъде подготвено и изпратено писмо до Московския и на цяла Русия патриарх Кирил за определяне от негова страна на архиерей на РПЦ, който да вземе участие във възпоменателните тържества в Стара Загора и в Шипченския манастир в периода 30.VІ.- 4.VІІ. т.г.

+++

Във връзка с писмо на Българския патриарх, с молба на длъжността „патриаршески викарий” да бъде назначен Тивериополският епископ Тихон, председател на Църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски”, който да продължи да изпълнява и досега заеманата длъжност в катедралата, Св. Синод Р Е Ш И:

Дава благословение Тивериополиският епископ Тихон, председател на ЦН при ПКСХП да бъде назначен на длъжността "патриаршески викарий”, считано от 15 юни т.г.

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »