ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Православни българи организират подписка в подкрепа на осъдената на смърт заради вярата си суданка

13 юни 2014 10:40, д-р Десислава Панайотова
Мериям Яхия Ибрахим

На 11.06.2014 г. в посолството на Република Судан в България е внесено отворено писмо в подкрепа на осъдената на смърт заради своята принадлежност към православното [*] християнство Мериам Яхия Ибрахим, гражданка на Република Судан. Копия от петицията са изпратени до президента и до външния министър на Република България.

Инициативата в подкрепа на Мериам Ибрахим е на неформалната организация „Православна младеж” и към момента е подкрепена от десетки християни от енориите в гр. София. Пак по този повод на 8 юни 2014 г. (неделя Петдесетница) в столичния храм „Св. София” бе извършена всеобща молитва за Мериам. Видео от молитвата може да бъде видяно тук:

&feature=youtu.be

Припомняме, че на 15 май тази година 27-годишната Мериам Ибрахим е осъдена на смърт чрез обесване за вероотстъпничество. Родена от майка етиопска християнка и баща судански мюсюлманин, Мериам израства във вярата на своята майка, тъй като бащата рано изоставя семейството. Въпреки това, Съдът за обществен ред в град Хартум преценява, че Мериам е мюсюлманка, тъй като баща ѝ изповядва тази религия и като такава не може да приеме християнството. Едновременно с това Мериам е осъдена и на 100 удара с камшик преди екзекуцията - за прелюбодейство, тъй като е сключила брак с християнин от Южен Судан, който обаче според законите на Република Судан е невалиден. След произнасянето на присъдата на Мериам е даден срок от четири дни, в който тя има възможност да се откаже от християнството, а присъдата ѝ да бъде отменена. Тя обаче остава непоколебима в своята вяра.

Когато е арестувана през март 2014 г., Мериам е бременна с второто си дете. Малката Мая се ражда в затвора, поради което изпълнението на присъдата е отложено за времето, през което тя ще кърми, но не повече от две години, считано от раждането.

Благодарение на любовта и активността на своя съпруг Даниел Уани, случаят на Мериам става популярен по целия свят. Към момента в нейна подкрепа са събрани близо 1 000 000 подписа на граждани на Западна Европа и САЩ. За Мериам се застъпиха и редица западни църковни и политически лидери, към които се присъединиха и някои Православни църкви. (Може да се присъедините към международната подписка тук: http://www.csw.org.uk/savemeriam )

За да потушат огромния медиен скандал по случая, суданските власти дадоха определени сигнали, че Мериам може да бъде освободена от затвора. Към момента обаче подобно нещо не се е случило и не изглежда много вероятно, тъй като през последните години в Република Судан стриктно се прилага шериатското право. Донякъде това е отговор на отделянето на Южен Судан от Република Судан след десетилетия на гражданска война, през които сред огромната част от населението на Юга протичат силни процеси на християнизация. По този повод през 2011 г. суданският президент Омар ал-Башир заяви, че Судан ще стане първата теократична страна в Африка, която ще въведе задължителното прилагане на шериатското право във всички обществени области, което означава, че помилването на Мериам от формална правна точка изглежда почти невъзможно.

Със своите действия православните християни от България се включват в международното протестно движение в защита на несправедливо осъдената заради твърдото отстояване на своята вяра Мериам Яхия Ибрахим, майка на две невръстни деца. Нейният случай е драматично свидетелство за все по-разрастващата се християнофобия в различни точки на света.

Молитвено призоваваме Божието благословение да бъде върху Мериам и всички нас, оставайки верни в Христа чеда.

„Православна младеж”

* * *

~~~

Следва копие на писмото изпратено до Посолството на Република Судан, Президента на Република България и Министерството на Външните работи на Република България:

 

София, 11.06.2014 г.

 

До

ПОСЛАНИКА НА РЕПУБЛИКА СУДАН В БЪЛГАРИЯ

 

Копие до

ПРЕЗИДЕНТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

МИНИСТЪРА НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

 

ОТВОРЕНО ПИСМО В ПОДКРЕПА НА ОСЪДЕНАТА НА СМЪРТ ЗАРАДИ СВОЯТА ПРИНАДЛЕЖНОСТ КЪМ ХРИСТИЯНСТВОТО МЕРИАМ ЯХИЯ ИБРАХИМ, ГРАЖДАНКА НА РЕПУБЛИКА СУДАН

 

ВАШЕ ПРЕВЪЗХОДИТЕЛСТВО,

Ние, граждани на Република България, активно изповядващи своята православна християнска вяра, се обръщаме към Вас по повод наложената на 15 март 2014 г. от Съда за обществен ред в град Хартум смъртна присъда на Мериам Яхия Ибрахим. Уважаваме независимостта на Вашата съдебна система, но държим да отбележим, че има и общочовешки закони, а именно правото на живот и правото на свободна воля. Тези закони може не навсякъде да ги има на хартия, но вярваме, че ги има, написани в сърцата на хората по цялата многолика земя и нарушаването им предизвиква възмущение сред всички.

Сега целият свят е вперил поглед във Вашата страна, за да види дали и Вие зачитате живота и правото на свободна воля на една майка. В нашата страна има малцинство от мюсюлмани, но те живеят в мир и разбирателство с православните християни, техните права се зачитат и свободно изповядват вярата си. Това не означава, че понякога няма трудности, но трезвият разум и уважението един към друг винаги надделяват. Така нашата държава е станала пример в цяла Европа за зачитане правата и свободите на хората, изповядващи различни религии.

Вярваме, че да обичаш ближния на дело, означава да проявяваш милост и снизхождение към всяко човешко същество. Поради това се надяваме и призоваваме Вашата страна да освободи от затвора Мериам Яхия Ибрахим и нейните деца. Така Судан ще стане в очите на света пример за милосърдие, а не екзекутор на една млада майка с две малки дечица.

Милостта на Бога поддържа нашия земен свят жив. И макар в днешните динамични и оскъдни откъм вяра времена милостта и любовта към ближния да се срещат все по-рядко, ние се обръщаме чрез Вас към властите в Хартум с най-искрена надежда, че ще намерят начин и възможност да освободят Мериам и нейното дете.

С уважение:

/следват подписи/

 

-------------

 

[*] Бел. гл. ред.: Трябва да бъде уточнено, че вероизповеданието на Мериам или е православно или традиционното за Етиопия и наследено от древност монофизитство, което представлява християнска ерес. Монофизитските (дохалкидонски) християнски общности стоят най-близо до Православната църква. Ако случаят е такъв, освен за освобождаването й като майка, съпруга и човешко същество, ние следва да се молим на Бога за Мериам, както и за всички отстъпили от Православието или заслепени от гибелни ереси и секти - Господи, просвети ги със светлината на Твоето познание и ги присъедини към Твоята света, съборна и апостолска Църква. Амин.

Снимка: http://news.yahoo.com

 

 

« предишна новинаследваща новина »