ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XI Международен фестивал „ДОСТОЙНО ЕСТЬ" - Среща на диригентите (с ФОТОРЕПОРТАЖ)

13 юни 2014 10:45, Българска Патриаршия
Среща на диригентите, Поморие`14

На 12 юни, четвъртък, се състоя среща на диригентите и ръководителите на хоровите състави. В началото г-жа Йорданка Панчева-Туджарова, музикален директор на фестивала, представи всеки от участващите хорове и поднесе, от името на организаторите на фестивала, сувенирни подаръци на диригентите, ръководителите и медийните партньори на фестивала, сред които тази година е и Официалният сайт на БПЦ-Българска патриаршия.

Протойерей Кирил Попов, председател на селекционната комисия, поведе дискусия на тема „Ролята на църковното пеене в съвременното общество”:

„В нашето време, изпълнено с много предизвикателства, ние трябва да устояваме с много силна вяра в Бога. А църковното пение може да допринесе в това, защото е ДИХАНИЕ НА БОГОСЛУЖЕНИЕТО, връзка между земята и небето. (…) Няма съвършено човешко дело и изкуство. Но ние следва да спазваме църковно-певческия стил, който се отличава от този на светската песен.

Каква е ролята му в съвременността? Какви компромиси могат да се направят? – Жените, например, които векове наред са мълчали напълно в църква, сега са и певци, и диригенти. Първи в България Видинският смесен хор „Св. Димитър”, с ръководител Руси Коджаманов, заменя детските гласове с женски (1910). Благословение за това дава тогавашният председател на Св. Синод, митрополит Симеон. Оттогава започва да се повишава и новото на пението в храма – преминава на професионално ниво.

Трябва и специален подход към младите хора, за да не расте поколение осакатено. За да намерят те пътя към храма именно чрез църковното пение. Защото то е пение, което възвисява нравствено и духовно. Защото е БОГОСЛОВИЕ В ЗВУЦИ.”

В последвалата дискусия се откроиха дилемите:

В училищата България няма хорови състави. Докато например в съседна Македония децата за църковните хорове се селектират из училищните.

Младият, но дръзновен диригент на хорове във Враца и Велинград Момчил Томов сподели, че ръководи средношколски хор с ок. 45 деца на възраст 7-12 клас. „Когато започваме да разучаваме православни песнопения, учениците първоначално не откликват. Но след няколко репетиции, необяснимо и за мен самия, започва да им харесва. После дори имат желание да пеят и в храма.

Отец Кирил обобщи: „Дерзайте, братя сестри, защото това е богоугодно дело – МИСИЯТА ДА ПЕСНОСЛОВИМ”.

 

Текст: Анула Христова
Снимки: Весела Игнатова

 

 

Снимки

Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Протойерей Кирил ПоповСреща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Траянополски еп.КиприянСреща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14Среща на диригентите, Поморие`14
« предишна новинаследваща новина »