ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

В Горублянската енория тържествено бе почетен св. ап. Вартоломей

15 юни 2014 21:04, Софийска митрополия
Параклис "Св. ап. Вартоломей" - Горубляне

В деня на свети апостол Вартоломей, един от 12-те Христови апостоли, с благословението на Негово Светейшество патриарх Неофит неговият викарий, Браницки епископ Григорий, посети столичния квартал "Горубляне". Повод за посещението му бе да влезе в радостта на местното население и отпразнуването на храмовия празник на единствения посветен на свети ап. Вартоломей параклис в цялата Софийска епархия.

Духовенството на горублянския храм во главе с председателя на храма, свещеник Лазар Георгиев, посрещна с огромна радост и трепет своя архиерей. След кратко многолетствие епископ Григорий оглави празничната света Литургия в чест на празнувания светец в храм "Св. вмчк Георги Победоносец", в чиято близост се намира посветеният на ап. Вартоломей параклис.

С архиерея съслужиха отец Лазар Георгиев и отец Петър Петров от храмовото духовенство и гостите духовници: отец Николай Нешев от кв. "Х. Димитър", отец Борис Петров от Обрадовския манастир "Св. Мина", отец Иван от с. Бистрица, отец Ириней от с. Чепинци и дякон Иван Тодоров.

Богослужението премина с духовна радост и молитвено единство при ангелогласното песнопение на певци, ръководени от г-н Андрей Касабов - секретар на Софийската митрополия. Молитвено участва по време на службата и кметицата на район "Младост" г-жа Цвета Авджиева.

По време на службата епископ Григорий пострига за четец и певец на родната ни Църква богослова Георги Спасов от кв. "Горубляне", който дълги години помага на местните свещенослужители. В края на светата Литургия епископ Григорий отправи своето боговдъхновено архипастирско слово за празнувания светец - да съхраним вярата си и да подражаваме на подвига и делото му.

Накрая архиереят поздрави предстоятеля на храма за неговото гостоприемство и изрядност на свещенослужителите и богомолния народ. Беше отправено многолетствие за светейшия ни първокириах Неофит, благочестивия български народ и христолюбивото ни войнство. След това архиереят причасти с Тайните Христови множество деца. По стародавна традиция с литийно шествие всички се отправиха в параклиса, където бе извършен водосвет за здраве и спасение на богомолния народ. Всички с едно сърце и душа се радваха на своя архипастир, който направи радостта пълна и преподаде своята благословия.

В късния следобед епископ Григорий и придружаващият го отец Лазар посетиха столичния квартал "Младост", за да инспектира строежа на новия храм "Рождество Христово". Там владиката се срещна отново с кметицата д-р Авджиева и архитектите на новия храм и даде своите препоръки за продължаването на строежа, който върви усилено, благодарение на общинското ръководство на район "Младост".

Празничният ден завърши с много усмивки и добри впечатления от посещението на епископ Григорий, който с доброта и бащински благослов стопли сърцата и душите на местното население.

По молитвите на свети апостол Вартоломей, Господи Иисусе Христе, запази родолюбивото ни население от природни бедствия и осени сърцата ни с любов към добротата и съхраняването на православната ни вяра. Амин!

Текст: протойерей Лазар Георгиев
Снимки: Мая Георгиева

 

 

Снимки

ЛитияПразничната иконаПосрещане на епископаПразнична литургияПразник в ГорублянеПразник в ГорублянеБраницки епископ ГригорийПития
« предишна новинаследваща новина »