ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Решения на Св. Синод от 13. 06. 2014 г.

18 юни 2014 18:34, Българска Патриаршия

На своето редовно заседание на 13 юни 2014 г. Св. Синод РЕШИ:

Назначава, считано от 1.VІІ.2014 г., Главиницкия епископ Йоан, досега на послушание в Бачковския манастир, за епископ на разположение на Св. Синод.

На епископ Йоан да бъде дадено за ползване синодално жилище в град София.

+++

Св. Синод Р Е Ш И: Дава благословение по предложението на Великотърновския митрополит Григорий относно Агатоникийски епископ Борис, пребиваващ досега съгласно решение на Св. Синод в Рилската св. обител, считано от 1.VІІ.2014 г. да пребивава в манастир във Великотърновска епархия, посочен от Великотърновския митрополит Григорий.

+++

Във връзка с писмо на г-н Димитър Костадинов, и.д. ректор на СДСеминария „Св. Йоан Рилски”, с покана архиерей на БПЦ да възглави богослужението за Петровден в храма на Семинарията и раздаде дипломите на завършващия випуск 2013-2014 г. Св. Синод РЕШИ:

Определя Тивериополския епископ Тихон, председател на църковното настоятелство при ПКСХП „Св. Александър Невски” и патриаршески викарий, да възглави богослужението в храма на Софийската духовна семинария на 29 юни – Петровден и раздаде дипломите на завършващия випуск 2013-2014 г.

Определя Пловдивския митрополит Николай да възглави богослужението в храма на ПДСеминария „Св. св. Кирил и Методий” на 29 юни - Петровден и раздаде дипломите на завършващия випуск 2013-2014 г.

+++

Във връзка с молба на архимандрит Пахомий, брат на Троянската св. обител, и жалба на монах Филарет, брат на Троянската св. обител, изложение на С. Вълева и изслушване на Величкия епископ Сионий, игумен на Троянския манастир, за проблемите и цялостното състояние на светата обител. Св. Синод Р Е Ш И:

Да бъде извършен финансов одит на Троянската св. обител.

Определя: Ловчанският митрополит Гавриил и Варненският и Великопреславски митрополит Йоан да посетят светата обител, да извършат оглед на храма и дадат препоръки относно необходимия ремонт и реставрация на манастирския храм.

Считано от 1-ви юли т.г. архимандрит Пахомий преминава на послушание в Бачковската св. обител; считано от 1-ви юли т.г. архимандрит Григорий преминава на послушание в Сливенска епархия; а на монах Филарет да бъде заведено църковно-наказателно дело в най-кратък срок.

+++

Във връзка с писмо на архимандрит Симон, и. д. игумен на Бачковския манастир, с молба за благословение на 29 юни - Петровден, йеромонах Павел, брат на Бачковската св. обител, за 50-годишното му усърдие на Господнята нива, да бъде възведен в архимандритско достойнство, Св. Синод Р Е Ш И: дава благословение йеромонах Павел, брат на Бачковската св. обител, да бъде възведен в архимандритско достойнство на 22 юни т.г. - по време на светата Литургия, от Русенския митрополит Наум.

+++

Във връзка с писмо на архимандрит Симон, и.д. игумен на Бачковския манастир, с молба Св. Синод да окаже помощ и подкрепа за измолване благословение от митрополита на о-в Хиос Марко, да бъдат заснети в библиотека „Адамантос Кораис” на о-в Хиос дигитални копия на преписи от съставения от Григорий Бакуриани Устав на Бачковския манастир, намиращи се там под библиотечен № 1598 (за което досега усилията на манастира да получи цифрови копия на преписите на Устава не са могли да се осъществят), Св. Синод Р Е Ш И: да бъде подготвено и изпратено писмо до архиепископа на Атина и цяла Гърция Йероним, с молба да бъде дадено благословение за заснимане на дигитални копия на Устава на Бачковския манастир от ХІІІ век, които се намират на гръцкия остров Хиос.

+++

Във връзка с писмо на архимандрит Симон, и.д. игумен на Бачковския манастир, с което моли за благословение светата обител да се сдобие с информационен уеб сайт, Св. Синод Р Е Ш И: дава благословение да бъде изработен интернет сайт на Бачковския манастир.

 

 

« предишна новинаследваща новина »