ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

По случай празника на св. ап. Павел Българският патриарх Неофит изпрати поздравително писмо до митрополита на Верия, Науса и Кампания

28 юни 2014 05:02, Българска Патриаршия
Св. апостол Павел

На своето редовно заседание на 13 юни 2014 г. Св. Синод изслуша и прие текст на писмо до митрополита на Верия, Науса и Кампания Пантелеймон, по повод 20-годишнината от провеждането на научната конференция и тържествата в чест на св. ап. Павел от 26 – 30 юни т.г. в гр. Верия, Гърция. Писмото ще бъде прочетено на тържествата във Верия от Високопреосвещения Русенски митрополит Наум - от името на Негово Светейшество Българския патриарх Неофит.

~~~

Поздравителното писмо до митрополит Пантелеймон гласи следното:

ДО НЕГОВО ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВО МИТРОПОЛИТА НА ВЕРИЯ, НАУСА И КАМПАНИЯ

ПАНТЕЛЕЙМОН

В Е Р И Я

 

ВАШИ ВИСОКОПРЕОСВЕЩЕНСТВА И ПРЕОСВЕЩЕНСТВА,

ДОСТОЧТИМИ ОТЦИ, БРАТЯ И СЕСТРИ,

Щастливи сме, в деня на откриването на юбилейната двадесетгодишна „Павлия”, да приветстваме всички вас – участници и гости на това толкова важно за православния свят събитие, преподавайки благослов и пожелания за успешна и доброплодна работа от Светия Синод на Българската православна църква – Българска Патриаршия!

Във всичките тези години свещеноначалието, клирът и изпълнението на нашата Поместна църква следи и високо цени усилията на светата митрополия на Верия, Науса и Кампания, насочени към утвърждаването, разгръщането и приложението в днешния наш свят на богатото духовно и богословско наследство на своя основател – апостола на народите св. Павел. Днес, на фона на все повече засилващия се процес на секуларизация и обществен отказ от здравата основа на Христовото и апостолското учение, проучването и задълбочаването на нашите Църкви в заветите на св. ап. Павел става все по-насъщна необходимост и дълг на всеки, изповядващ името Христово, а особено на онези от нас, които са се посветили на попрището на църковното богословие.

Особено важна в този смисъл е зададената в тази юбилейна двадесетгодишнина на „Павлия” тема: „Св. апостол Павел и културата”. Всички тук сме достатъчно наясно с важността на голямата тема за отношението на Църквата и културата и – като част от тази голяма тема – по-специално на въпроса за отношението на св. апостол Павел към културата на неговото време.

Защото кой друг, ако не онзи, който бе лично призован и избран от Самия наш Господ Иисус Христос, за да проповядва сред езичниците, може да ни упъти най-добре в усилията ни да съхраним и днес жизнеността на църковното послание в условията на дълбоката духовна и ценностна криза, която съвременното човечество преживява! Кой друг, ако не онзи, на когото преди две хилядолетия се покориха народите, ще ни даде най-ценните съвети, как в обезверения наш свят да проповядваме и да въплъщаваме в живота вярата, „веднъж (и завинаги) предадена на светиите” (Иуда 3)! Кой друг ще ни вдъхнови по-добре от него – горящия в жертвената любов към Господа, Когото някога бе гонил – в жертвеното себеотдаване на вечната мисия на Църквата: „Идете и научете всички народи!” (Мат. 28:19)!

Ето защо, с неизменно упование във всепобеждаващата и преобразяваща сила на нашия Господ и на Неговите св. първовърховни апостоли Петър и Павел, чийто празник тържествено ще отбележим с едни уста и едно сърце в обща молитва пред св. престол, благопожелаваме на всички вас – участници и гости на тази празнична юбилейна „Павлия” - плодотворен църковен и богословски дебат и още повече ревност в делото на благовестието, към което сме призвани от Спасителя и Господа нашего Христа Иисуса!

Благодатта на Бога Отца и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас! Амин!

ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СВ. СИНОД

+ Н Е О Ф И Т

ПАТРИАРХ БЪЛГАРСКИ

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »