ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

XI Mеждународен фестивал „Достойно есть”. АРХИПАСТИРСКО СЛОВО: Задачата на християните днес

18 юни 2014 12:35, Българска Патриаршия
Сливенски митр. Йоаникий

†Сливенски митрополит ЙОАНИКИЙ:

 

Христовата църква е отредила днес да се празнува паметта на всички светии – отвека богоугодили и прославили Бога на земята. Не е забравен никой, защото те се подвизавали в името на Христа; и така, както всички светии притежавали любовта към Господа, притежавали една добродетел, така и техният празник трябва да е общ.

Много са светиите, но когато погледнем житията им, виждаме, че много от тях са живели скромно, бедно, незабелязани от този свят. Даже, някои са приемали и юродството, за да ги счита светът като излишни. Но Бог се вселява в чистите по сърце и в тези, които изповядват Неговото име безстрашно пред силните на деня. Едни от светиите се подвизавали в градовете, други в пустините, други в горите, други – в пещери. Но всички те живеели свято и богоугодно. Затова ние ги прославяме и умоляваме, в същото време, да бъдат наши ходатаи и молитвеници пред престола Божий.

Трудно се върви по тесния път; тесни са вратата и стеснен е пътят, който води към Царството небесно. Нужна е много силна вяра, нужна е много пламенна любов, нужно е лишение от облагите на тоя свят, от слава, от чест, от удоволствия земни, нужно е много въздържание. Примерът на светиите ни ни носи един прекрасен образец, защото те не само са живели богоугодно, но са и проповядвали. Така светителите, които са ни оставили ценните свои поучения, и днес те ни поучават и ни предпазват от злото, и ни посочват пътя, по който да вървим.

Ние не можем да успеем да изброим всички светии – това е трудно дело. Но ето Христовата църква колко правилно е отделила един ден, и то неслучайно след Петдесетница - денят, когато над апостолите слезе Светият Дух и те започнаха да говорят на разни езици - защото Христовото учение е за всички народи, които приемат Неговото учение, които повярват в истиннаго Бога. Затова именно първата Неделя след Петдесетница е Неделя на Всички светии.

Когато четем жития на светии, умилява ли се нашето сърце, разчувства ли се нашата воля; въобще откъсваме ли се макар и за малко от този земен суетен свят и насочваме ли се към небесното и духовното? Съблазните днес са повече от всякога. Затова, който устои, който се предпази от тези съблазни, от това лукавство, наистина ще бъде герой в духовната бран.

Братя и сестри, дните на Международния православен фестивал „Достойно есть” може би неслучайно почти винаги съвпадат с Неделята на Всички светии. Много православни страни са изпратили тук свои хорове, което спомага и улеснява да преживеем всеправославно това тържество на светиите.

А днес православните християни имат повече от всякога една много голяма задача. Защото днес като че ли нямаме очи да видим по-зорко ближния си и неговото смирение и виждаме само онова, което е пропуснал. Св. Йоан Лествичник казва, че понякога Бог допуска някоя малка слабост и у святи хора, за да може да ги смирява.

Но светостта е върхът на нашия живот. Светостта е най-високият връх, най-благодатният, най-святият. Светиите са близко до Бога. Те прославят Бога, ние тях прославяме, а те самите са прославени от Бога. Прославили са Бога и затова Бог ги е прославил. Затова ние трябва да ги прославяме, но също така и да се поучим от техния живот.

Зная, че повечето от вас са чели житията на светиите. Колко много трудности са видели, колко много изпитания, по какъв подвиг изнемогвали... Но победили в Църквата, в Христос. Десницата Господня не се е скъсила. Тя е винаги с нас. И нека в тази Десница молим светиите да ни предпазват, да ни укрепяват, да ни посочват правия път.

Защото мнозина са които вървят по кривия път. Особено днес, в дните на интернета и телевизията, и вестниците. Те почти по всякакъв начин искат да отклонят хората от правия път; да не бъдат в пътя на вярата, да се отклонят. Малко са програмите, които са поучителни и морални. Повечето са съблазнителни. Даже - срам за човека. Днес обаче срамът е много понижен. А когато срамът е понижен, тогава престъпността е висока. Ние пред очите си виждаме колко висока престъпност има. Защото, когато срамът Божи липсва, тогава всичко върви по греховни пътища. Но нека ние се обърнем към Бога по молитвите на Неговите светии да ни укрепява с повече благодат, за да можем, макар и бавно, макар и по малко, но да вървим по Божиите пътища и да придобием благодатта на Светия Дух, чрез която можем да се противопоставим на всички съблазни на този свят.

И така, братя и сестри, трябва да благодарим на Пресвета Богородица, която и тази година, въпреки препятствията и затрудненията, събра много хорове. Защото когато запее един хор многогласно, как мислите – нима оставаме безчувствени към тая молитва? Тези песнопения пораждат нещо духовно, умилително, което не можем със слова да изразим, защото то се изследва само с духовни сетива. Затова сутрин, обед и вечер трябва да й се молим.

Този храм, издигнат в чест на св. Богородица, пак събра много хорове. Знаем, че когато сърцето пее, тогава и устата изпълнява и пее умилително. Защото блажени са чистите по сърце – те ще видят Бога. И всички ние, които присъстваме тук, трябва да прославяме св. Богородица, че милостно се отзова на нашите молби и събра толкова хорове на нашия единадесети фестивал, който остави своята дълбока следа.

Нека Бог да ви въздаде, св. Богородица и Бог на милостта на всички нас да помага и спасява. Амин!

~***~

Словото е произнесено в Неделя на Всички светии, 15.06.2014 г., МПФ "Достойно есть", храм "Рождество Богородично", Поморие`2014.

Подготви: Анула Христова
Снимка: Весела Игнатова

 

 

« предишна новинаследваща новина »