ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Инициативи, по които работи новият игумен на Бачковския манастир

22 юни 2014 19:30, Българска Патриаршия
Архим. Симон - игумен на Бачковския манастир

Днес, според синодално решение от м. юни 2014 г., Русенският митрополит Наум - главен секретар на Св. Синод въдвори новия игумен на Бачковската св. обител "Успение Богородично" - архимандрит Симон (Бодуров).

Тържествената св. Литургия бе последвана от сърдечна среща на игумен Симон с българските журналисти, дошли специално, за да го поздравят и да запечатат това значимо за Църквата събитие.

Специално за Официалния сайт на Българската православна църква и за неговите читатели игумен Симон сподели следните приоритетни инициативи, по които той, заедно с братството и манастирските служители, работи:

1. Реконструкция и възстановяване на покривното пространство и куполите на Църквата „Св. Богородица”

2. Кандидатстване по проекта за Регионално развитие и култура 2015 г. на ЕС за възстановяване и реконструкция на източното крило на манастира и влизане в експлоатация на южната част на манастира при храм „Св. Никола”.

3. Ремонт на външните санитарни възли при паркинга пред манастира.

4. Подготвяне на подробен лесоустройствен план за активна експлоатация и поддръжка на горския фонд, с който разполага Бачковският манастир.

5. Подредба, класификация и каталогизация на манастирската библиотека с тенденция за дигитализация и кандидатстване по проект на Майкрософт за „глобалната библиотека”.

6. Предстартова подготовка и пускане до дни на официалния сайт на манастира.

7. Изготвяне на план за реставрация и почистване на стенописите на централния храм ”Св. Богородица” и на малкия храм „Св. Архангели”

8. Бъдещи занимания по Вероучение и Катехизис за деца и възрастни.

~~~

Очаквайте подробния ни фоторепортаж от празничното събитие.

Снимки: Десислава Панайотова, Любен Кисьов

 

 

Снимки

Игумен Симон и Десислава Панайотова - гл. редактор на Официалния сайт на БПЦРусенски митр. Наум подава игуменския жезъл на архим. СимонБачковски манастир
« предишна новинаследваща новина »