ГАЛЕРИЯ ИКОНИ

Икона
 

Варненска и Великопреславска св. Митрополия в помощ на бедстващите

22 юни 2014 21:39, Варненска и Великопреслaвска митрополия
Герб на Варненска и Великопреславска св. митрополия

С благословението на Негово Високопреосвещенство митрополит Йоан днес във всички храмове на Варненска и Великопреславска епархия се отслужи заупокойна св. Литургия и трисагий в памет на загиналите. Той заяви, че Варненска митрополия има готовност да приюти в църковния комплекс в местността Траката бедстващи семейства.

Доброволчески и благотворителни инициативи в помощ на пострадалите от водното бедствие в кв. "Аспарухово" се организират в голяма част от варненските храмове.

Енориаши и свещеници от аспаруховския храм „Св. цар Борис“ са се включили в борбата с водната стихия още в първата тежка нощ. И към настоящия момент продължават да помагат в разчистването на улиците и разпределянето на храни, като се редуват непрекъснато. Предстоятелят на храма отец Добромир е част от кризисния щаб.

В Духовно–просветния център „Св. архангел Михаил“ събират одеяла, чаршафи, дълготрайни храни и консерви, по информация на кризисния щаб именно това са най-необходимите неща за бедстващите хора. Доброволци от енорията на храм „Св. Николай“ са се включили в разчистването и отстраняването на щетите.

От енорията на храм „Св. Атанасий“ са предоставени пет палета с минерална вода. Доброволци участват в почистване на домове и улици и в разнасяне на храни сред бедстващите. От утре в същия храм стартира едноседмична дарителска кампания за събиране на средства за подпомагане на конкретен дом, пострадал тежко от стихията.

От днес по инициатива на Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан стартира дарителска кампания за набиране на средства в помощ на пострадалите. Средствата ще бъдат предоставени на нуждаещите се с благословението на митрополита и под негов надзор. Банковите сметки са обявени на сайта на митрополията: http://mitropolia-varna.org//index.php?option=com_frontpage&Itemid=1.

Архиереят е посетил квартал „Аспарухово“ и лично се е запознал с обстановката.

На 23 юни, понеделник, в деня на национален траур в памет на загиналите в бедствието във Варна, Негово Високопреосвещенство Варненския и Великопреславски митрополит Йоан заедно с предстоятелите на варненските храмове ще отслужи трисагий за загиналите. Заупокойната молитва ще започне от 11,00 ч. във варненския катедрален храм „Свето Успение Богородично“.

 

 

 

 

 

« предишна новинаследваща новина »